Svijet

U ovom trenutku traje bjesomučna trka Kine i SAD-a u Južnom kineskom moru: Kinezi imaju priliku zadati strahovit udarac Amerikancima

U tokuje bizarna utrka s vremenom kako bi američka mornarica stigla do jednog od svojih oborenih borbenih zrakoplova – prije nego što Kinezi stignu tamo prvi. Zrakoplov F35-C vrijedan 100 miliona dolara srušio se u Južno kinesko more nakon, kako je mornarica opisala, “nesreće” tokom polijetanja s USS Carl Vinson.

Mlaznjak je najnoviji u mornarici i krcat povjerljivom opremom. Kako je u međunarodnim vodama, tehnički svako ga ima pravo izvući iz okeana, piše BBC.

Ko prvi stigne, pobjeđuje.

Nagrada? Sve tajne iza ove vrlo skupe, vrhunske borbene mašine.

Sedam mornara ozlijeđeno je kada se mlaznjak srušio u ponedjeljak nakon što je udario u Vinsonovu palubu tokom vojne vježbe. Sada leži na dnu okeana, ali što se dalje događa je misterij. Mornarica neće potvrditi ni gdje je pao ni koliko će vremena trebati da se izvuče.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more i posljednjih godina sve više poduzima korake da potvrdi tu tvrdnju, odbijajući priznati presudu međunarodnog suda iz 2016. u kojoj se kaže da nema pravnu osnovu.

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost kažu da bi kineska vojska “vrlo rado željela” doći do aviona, ali izgleda da je američki spasilački brod udaljen najmanje 10 dana od mjesta nesreće.

To je prekasno, kaže savjetnica za odbranu Abi Austen, jer će baterija crne kutije prije toga nestati, što će otežati lociranje aviona.

“Od vitalne je važnosti da SAD ovo vrate”, kaže ona. “F-35 je u osnovi poput letećeg računala. Dizajniran je za povezivanje drugih sredstava – što Zračne snage nazivaju ‘povezivanje senzora sa strijelcima’.”

PROČITAJTE  Marshallov plan za Ukrajinu. Republikanci: Ovo je puno više od obične milostinje. S Putinom se zna - možemo platiti odmah ili kasnije

Kina nema tu tehnologiju pa bi im preuzimanje ovog aviona ruke bio veliki tehnološki poticaj, kaže ona.

“Ako uspiju ući u mogućnosti umrežavanja 35-ice, to učinkovito potkopava cijelu filozofiju nosača aviona.”

Upitana je li ovdje bilo odjeka Hladnog rata, ona kaže: “Ovdje se radi o tome ko je najveći pas u parku! Ovo je zapravo Lov na crveni oktobar susreće Ponor – to je briljantna predstava u tri čina.”

Šta je tako posebno kod F-35C?

  • mrežni sustav misije koji omogućuje dijeljenje podataka u stvarnom vremenu koje prikuplja tokom leta
  • Prvi zrakoplov američke mornarice “nisko vidljiv” na nosaču koji joj omogućuje neotkriveno djelovanje u neprijateljskom zračnom prostoru
  • veća krila i robusniji stajni trap čine ga pogodnim za “katapultiranje” s nosača na moru
  • ima najsnažniji borbeni motor na svijetu i može dostići brzine do 1200 mph, ili 1,6 Macha
  • može nositi do dva projektila na svojim krilima i četiri unutar

Gospođa Austen, bivša savjetnica predsjednika Združenog štaba i bivši visoki diplomat NATO-a i EU-a, rekla je da vjeruje da je svaki pokušaj Kine da pokuša potražiti prava na izvlačenje aviona ustvari njihov pokušaj “testiranja na stres” SAD-a.

Ovaj slučaj dolazi u ranjivom i opasnom trenutku nakon onoga što su neki percipirali kao neorganizirano i katastrofalno povlačenje iz Afganistana, smatra ona. Nema sumnje da Kina želi ovaj avion, iako cyber špijunaža može značiti da već imaju određena znanja o njegovoj unutrašnjosti, izgledu i radu, kaže Bryce Barros, analitičar za pitanja Kine i stručnjak za sigurnost u Truman Projectu.

“Mislim da bi željeli vidjeti stvarne dijelove aviona, kako bi bolje razumjeli kako je postavljen i pronašli njegove ranjivosti.” Američka mornarica je u priopćenju priznala da je u toku operacija spašavanja nakon “nesreće” na brodu USS Carl Vinson.

PROČITAJTE  Stravičan zločin u Teksasu: Osamnaestogodišnji napadač ubio 14 djece u osnovnoj školi!

Dakle, kako će taj poduhvat zapravo funkcionirati?

Tim iz nadzornika za spašavanje i ronjenje američke mornarice pričvrstio bi vreće na trup aviona koji će se zatim polako napuhavati kako bi se olupina podigla. Ova će operacija biti teža ako okvir zrakoplova nije uglavnom u jednom komadu.

Zrakoplov je vjerojatno bio naoružan s barem nekoliko projektila nošenih na krilima ili u unutarnjem oružju, što bi također moglo otežati spašavanje.

Postoji presedan za ove vojne igre mačke i miša – pobjednik uzima sve.

1974., na vrhuncu Hladnog rata, CIA je potajno izvukla rusku podmornicu s morskog dna uz obalu Havaja koristeći divovsku mehaničku kandžu. Dvije godine ranije, kineska vojska je potajno spasila britansku podmornicu HMS Poseidon koja je potonula uz istočnu obalu Kine. Rašireno je mišljenje da se Kina dočepala olupine tajnog američkog “stealth” helikoptera koji se srušio u napadu na kompleks Osame bin Ladena 2011. godine.

Gospodin Barros je rekao: “Sigurni smo da je kineska vojska tada morala vidjeti ugrađenu opremu i softver.”

Najdublja uspješna operacija spašavanja koja se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda bilo je podizanje olupine transportnog zrakoplova američke mornarice s dna Filipinskog mora u maju 2019 sa nekih 5.638 m ispod površine,

Druga opcija je, naravno, uništiti mlaznjak kako bi se spriječilo da dođe u ruke Pekinga.

“Najlakše bi ga bilo torpedirati!” rekao je jedan vojni zvaničnik, ali trenutno se ta opcija ne razmatra.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare