Vijesti

U posjeti Vatrogasnom društvu Vratnik: Obnovili prostorije kako bi pružali bolju uslugu

“Ko nije bio u Fudbalskom klubu Vratnik ili Vatrogasnom društvu Vratnik, nije pravi Vratničanin”, krilatica je kojom se često našale u Udruženju Vatrogasno društvo Vratnik, osnovanom 1934. godine. Društvo je osnovala grupa građana, radnika i zanatlija kao mjesnu vatrogasnu četu. Danas imaju 43 aktivna člana, ali kako kažu, svi Vratničani njihovi su članovi i djelovali bi kao jedan u slučaju potrebe.

Ovo društvo posjetio je danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu Adela Plakalo, kako bi se upoznali sa njihovim radom, posebno sa projektom obnove koji su proveli u njihovim prostorijama na Vratniku. Kako je istakao komandir vatrogasne grupe Neven Bratić, u prostorijama društva uveli su značajne izmjene, a sve kako bi poboljšali svoju uslugu. Neven je inače vatrogasac već 36 godina i dosad se susreo sa brojnim izazovima.

Izvršili smo rekonstrukciju pet prostorija na trećem spratu, hodnika i stubišta. Uslovi su sada mnogo bolji, kako za naše vatrogasce kada dolaze na intervencije, tako i u slučaju većih elementarnih nepogoda. Najveću prostoriju na posljednjem spratu namjeravamo opremiti da u slučaju elementarnih nepogoda možemo zbrinuti 10 do 15 osoba. Tu ćemo postaviti krevete i ostalu neophodnu opremu, “pojasnio je Bratić. Dodao je da vatrogasci u slučaju većih intervencija provode sate i sate na terenu i da se nakon toga u ovim prostorijama mogu odmoriti, očistiti i presvući.

Početkom ove godine Udruženju Vatrogasno društvo Vratnik uplaćen je iznos od 55.000 KM za rad i projekte, a sredstva su izdvojili Općina Stari Grad i Kantonalna uprava civilne zaštite. Podrška općine nastavit će se i dalje u toku godine, imajući u vidu da je ovo društvo služba zaštite i spašavanju civilne zaštite u slučaju prirodnih i drugih nepogoda, te da je podrška kontinuirana. Kako je istakao načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić, Vatrogasno društvo Vratnik kroz prethodne godine ne bi opstalo bez podrške Općine Stari Grad.

“Brinemo o ovom društvu i redovno ih opremamo profesionalnom vatrogasnom opremom. Prije nekoliko godina nabavili smo za njihove potrebe specijalizovano vozilo za gašenje požara u manjim ulicama kakve su karakteristične za našu općinu, a nabavljali smo i profesionane šljemove, uniforme, naprtnjače. Oni su uvijek prvi na poziv za gašenje požara, ne samo u Starom Gradu nego i u drugim dijelovima Sarajeva i pravi je uspjeh da ovako dugo traju i rade sa jednakim entuzijazmom,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.
Predsjednik Udruženja Muris Domić se zahvalio načelniku za kontinuiranu podršku. “Mi ne bismo mogli bez vaše pomoći i uvijek ćemo biti zahvalni što niste dozvolili da nestane društvo koje je ponos i tradicija Vratnika i Starog Grada,” kazao je Domić.

Udruženje Vatrogasno društvo “Vratnik” u 88. godina rada izgradilo je sa svojim članovima blistavu tradiciju i važi za jedno od najboljih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Bosni i Hercegovini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare