Region

U priči o izgubljenoj ženi postoji mnogo čudnih detalja i nepoznanica

Priča o ženi pronađenoj na Krku danas je dobila zaključak

Policija je ustanovila da se radi o Slovakinji Danieli Adamcovoj, a to ne bi bilo moguće da se u priču nisu uključili brojni ljudi iz cijelog svijeta.

Priča o nestaloj ženi posljednjih dana odjeknula je daleko van granica Hrvatske. Članke o misterioznoj ženi koja se ničega ne sjeća objavili su britanski tabloidi The Sun i Daily Mail, a zatim i CNN te mnogi drugi. Zanimljivo, Daily Beast je sinoć objavio ekskluzivno otkriće o nestaloj ženi u Hrvatskoj – objavili su njen identitet. Oni su sinoć po američkom vremenu, oko tri ujutro po našem, objavili da se radi o Danieli Adamcovoj. Hrvatski mediji su to objavili danas tokom jutra.

Od serije Prijatelji i nakita za zvijezde do beskućništva

Tako je priča o nestaloj ženi dobila mnogo odgovora. Saznali smo da je Slovakinja koja je dugo živjela i radila u SAD-u, zbog čega je i dobro poznavala engleski jezik. Saznali smo da i žena ima zaista čudnu životnu priču. O njoj su unatrag 15-ak godina u Slovačkoj objavljivani članci, a ona se bavila izradom nakita. U tim razgovorima ona je govorila da je njen nakit korišten u seriji Prijatelji, da su ga nosile brojne svjetske zvijezde… U jednom intervjuu iz 2008. godine ispričala je da je s 19 godina, 1984. godine, emigrirala u SAD gdje je upoznala jednog producenta s kojim je bila u vezi. On je gurnuo u svijet filma, a u međuvremenu se počela baviti i izradom nakita, piše Index.hr.

Njena životna priča, ukratko prepričana, mogla bi biti važna za razumijevanje situacije u kojoj se našla danas. Adamcova se, naime, 2000-ih iz SAD-a vratila u Slovačku gdje je osnovala firmu i nastavila s izradom nakita. No, 2014. opet se nalazi u SAD-u, ovaj put u znatno lošim okolnostima. Kako su kazali poznanici koji su pomogli u njenom prepoznavanju, ona je jedno vrijeme bila bez doma i posla – bila je beskućnica.

Paul Bradbury objavio je ranije danas da se njegovu portalu Total Croatia News javila Nina Schmidt iz Los Angelesa, koja tvrdi da je jako dobro poznavala pronađenu ženu. Tvrdi da ženu nije vidjela niti se čula s njom od 2015. godine, kada se navodno žena preselila u Irsku.

Total Croatia News navodi da je Schmidt dala sljedeću izjavu policiji:

“Odmah sam prepoznala ženu na fotografiji kao Danielu A., Slovakinju koja je radila za tvrtku u kojoj sam ja bila operativni menadžer u Los Angelesu 2015. Tvrtka ju je zaposlila preko neprofitne organizacije koja pomaže beskućnicima. Daniela je često bila u skloništima za žene. Daniela nam je rekla da želi otići u Irsku, gdje ima dobrog prijatelja s kojim može živjeti. U julu 2015. otišla je u Irsku i to je bilo posljednje što smo čuli od nje.

Što se sa ženom događalo nakon 2015., gdje je živjela i kako je došla u Hrvatsku, nije poznato.

PROČITAJTE  Šta bi da nema BiH: Gorivo u Hrvatskoj najskuplje u 11 godina, građani hrle preko granice po benzin

Brojna pitanja na koja ne znamo odgovor

To su samo neka od brojnih pitanja na koja ne znamo odgovor.

Prvo i osnovno pitanje na koje ne znamo odgovor je: kako je nesretna žena baš u potpunosti ostala bez pamćenja? Slovakinja je pronađena 12. septembra na Krku. Nađena je na potpuno nepristupačnom terenu potpuno dezorijentirana i krvava. HGSS je dobio dojavu od osobe koja je iz broda uočila ženu, ali joj nije mogla prići zbog teškog terena.

U večerašnjoj Potrazi na RTL-u govorio je mladić koji se predstavio kao Stiv. On je rekao da radi kao konobar. Stiv i njegov prijatelj prevezli su je u subotu oko 15 sati iz Klimnog preko puta, u uvalu Sulinj.

“Pričala je engleski jezik, sporazumijevali smo se engleski. Dosta dobar engleski. Nije imala taj britanski naglasak, ali je dosta dobro pričala engleski. Najviše smo pričali o tom prevozu ako bi imali. Kao, ako imate prevoz, da bi popila nešto, ali da nema ništa novaca, pa sam ju počastio kavom i rekao da pričeka. Nismo baš previše razgovarali dok nismo sjeli u barku. Kod sebe je imala 100 kuna, ali to je rekla da bi za prevoz dala, pa sam je počastio kavom da možda da prijatelju tih 100 kuna”, govori Stiv. Dodaje i da je kazala kako će se na drugoj strani uvale naći s prijateljima. Mladić kaže da mu ništa nije djelovalo čudno, samo da se činila umornom.

Što se događalo u subotu nakon 15 sati do nedjelje ujutro kad je pronađena, ostaje misterij. Nikakvi prijatelji se ne spominju kasnije.

Prazan novčanik i ostatak bez pamćenja

Kad je žena pronađena, kod sebe nije imala nikakvih dokumenata niti je znala kako se zove. Stiv i njegov prijatelj kažu da su zaboravili kako se zove iako su s njom razgovarali.

“Je li rekla ko je, šta je, odakle je? Rekla je da je iz grada Bermingtona iz Ujedinjenog Kraljevstva, ime je rekla, ali se, nažalost, niko od nas ne može sjetiti, zaboravili smo”, kazao je Stiv. Ova izjava mladića koji je pričao sa ženom dan prije nego što je pronađena dezorijentirana sugerira da im je ona rekla ime. To znači da je u subotu znala svoje ime, a u nedjelju ujutro se ničega nije sjećala.

No, policiji su mladići kazali još jedan zanimljiv detalj – to da je imala ruksak. Zbog toga su policajci, nadajući se da će im pomoći u identifikaciji, pretražili ogromno područje oko mjesta gdje su pronašli ženu. I zaista, pronašli su ruksak s novčanikom. Ali novčanik je bio prazan, unutra nije bilo niti novca niti ikakvih dokumenata koji bi pomogli u identifikaciji. Zanimljivo je i to da je ruksak pronađen prilično daleko od mjesta na kojem je pronađena žena. Što se dogodilo sporne noći, ostaje misterij.

PROČITAJTE  Nova afera: Objavljene erotske fotografije koje je Dijana Hrkalović navodno slala ministru i mafijašima

Gdje je boravila, kako je putovala?

Dalje, postavlja se cijeli niz pitanja.

Kako je žena uopće došla u Hrvatsku i gdje je boravila?

Prema nekim informacijama, žena je došla u Hrvatsku vozom. Prema onome što dosad znamo, žena nema bliske porodice pa je moguće da se zaista niko vani nije pitao gdje je. Ali u Hrvatskoj je morala negdje boraviti. Jučer su češki mediji objavili izjave dvoje čeških turista koji su tvrdili da su je vidjeli u Drveniku kod Makarske. Oni su kazali da su u razgovoru sa ženom saznali da je Slovakinja. Tako je na kraju i ispalo. Ako je tačno da je boravila kod Makarske, tamo nije mogla doći izravno vozom (ako je uopće u Hrvatsku došla vozom). To bi značilo da je morala mijenjati prevozna sredstva. Češki turisti također su kazali da je rekla da će ići prema sjeveru, navodno je spominjala Liku.

O njenom boravku u Hrvatskoj postoji cijeli niz pitanja. Glavno je pitanje koliko je boravila u Hrvatskoj i gdje je sve bila te, jasno, je li došla sama ili s nekim.

Moguće je da je zaista taj dan došla na Krk. Nejasno je i zašto je odlučila prijeći na drugu stranu uvale, na područje gdje je praktički divljina. Nije isključeno ni da je zaista imala neki dogovor s nekim negdje, ali ni do kakvog sastanka po svoj prilici nije došlo.

Gdje je mobitel?

Zanimljivo u cijeloj priči je i što se ne spominje mobitel. Gore spomenuti mladić Stiv kaže da je imala mobitel, ali očito ili nije nađen ili od njega nije bilo nikakve koristi.

Moguće je da se poklopio cijeli niz nesretnih stvari

Potraga za identitetom žene trajala je desetak dana. Da policija u javnost nije pustila fotografije pa da onda cijela priča nakon hrvatskih medija nije dospjela na naslovnice velikih svjetskih portala, vjerojatno ni danas ne bi znali o kome se radi.

Moguće je da se u cijeloj priči poklopi niz po ženu nesretnih okolnosti. Ako je zaista došla sama i ako nema uže porodice, izgledno je da je niko nije tražio. Ako je negdje u Hrvatskoj boravila u privatnom smještaju, moguće je da je domaćin naprosto nije zapamtio ili da nije čitao medije. Čudan je, doduše, u cijeloj priči dio s dokumentima. U Hrvatsku je na temelju neke isprave trebala ući. Novčanik je bio prazan.

Iako je danas puno toga otkriveno, ostaju brojna pitanja u ovoj priči koju mnogi nazivaju filmskom.Povezani postovi: