Vijesti

U RS istekao rok za više od 800.000 vakcina protiv korone. Više propalih doza nego vakcinisanih građana

U Republici Srpskoj 872.785 vakcina protiv koronavirusa propalo je zbog isteka roka. I to najviše proizvođača AstraZeneca, koje su stigle putem donacija.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne novine" iz Instituta za javno zdravstvo RS. Dodaju da u ovom trenutku raspolažu sa 181.177 doza vakcina protiv ovog virusa.

"Za 872.785 vakcina je istekao rok trajanja. Radi se o vakcinama proizvođača AstraZeneca, 'Sputnik V, Pfizer/Biontech, Sinovac i Moderna, kazali su iz Instituta.

Pojašnjavaju da se vakcine kojima istekne rok trajanja uništavaju u skladu sa Pravilnikom o uništavanju medicinskog i farmaceutskog otpada.

S druge strane, posmatrajući dostavljene podatke iz Instituta, više je propalih doza nego što je vakcinisanih građana.

"Od početka vakcinacije do danas sa sve četiri doze vakcinisano je 751.570 građana. Među vakcinisanima najveći je broj građana starije životne dobi, od 65 do 79 godina. Zatim od 50 do 64 godine te od 30 do 49 godina", rekli su iz Instituta.

Dodaju da je od ukupnog broja vakcinisanih 5.956 djece uzrasta od 12 do 19 godina.

Iz banjalučkog Doma zdravlja navode da se nakon početne velike zainteresovanosti, te trenutne povoljne epidemiološke situacije, broj građana zainteresovanih za vakcinaciju značajno smanjio.

S druge strane, u Higijensko-epidemiološkoj službi ove ustanove raspolažu dovoljnim brojem doza vakcina, srazmjerno sa njihovom potražnjom.

U slučaju da dođe do povećanog broja oboljelih lica od koronavirusa i veće zainteresovanosti za vakcinaciju, kako kažu, u mogućnosti su da veći broj doza preuzmu s Instituta za javno zdravstvo RS.

"Trenutno raspolažemo vakcinama proizvođača Sinopharm i Pfizer", dodaju iz banjalučkog Doma zdravlja, prenosi BHRT.

Iz prijedorskog Doma zdravlja ističu da ne postoji zainteresovanost građana Prijedora za vakcinaciju protiv koronavirusa.

"Građani se ne raspituju za prvu dozu. Zainteresovanost za četvrtu dozu je slaba. Dom zdravlja Prijedor raspolaže dovoljnom količinom doza vakcina protiv virusa korona", navode iz ove zdravstvene ustanove.