Svijet

U SAD umrla žena, transplantirali su joj pluća zaražena koronom

Liječnici iz Michigana potvrdili su da je pacijentica kojoj su krajem prošle godine transplantirana pluća nakon dva mjeseca umrla jer je naknadno utvrđeno da je donor bio zaražen koronavirusom, iako su prvi testovi pokazali da je bio negativan, javio je NBC.

Medicinski fakultet Univerziteta Michigan naveo je kako bi to mogao biti prvi dokazani slučaj u Americi zaraze virusom preko organa za transplantaciju.

Hirurg koji je obrađivao pluća donora također se zarazio i obolio, no uspio se oporaviti. Čini se da se radi o izoliranom slučaju, jedinom potvrđenom u gotovo 40.000 transplantacija obavljenih u SAD prošle godine.

Liječnik Daniel Kaul, voditelj Odjela za transplantaciju, rekao je da su sve pretrage koje se inače rade, uključujući i pacijenta i donora, napravljene te da su testovi bili negativni.

PROČITAJTE  Požar u zgradu u Istočnom Sarajevu

Nakon ovog slučaja Kaul je pozvao na još detaljnije pretrage donora, ističući da je, osim uzoraka iz nosa i grla, potrebno testirati uzorke uzete iz najdubljih dijelova plućnih krila.

“Sigurno ne bismo upotrijebili ta pluća da smo imali pozitivan test na covid-19”, naglasio je.

Primateljica se počela osjećati loše tri dana nakon transplantacije
Pluća su bila uzeta od žene koja je poginula u prometnoj nesreći i transplantirana ženi koja je patila od hronične opstruktivne bolesti pluća. Operacija je izvedena u Univerzitetskoj bolnici u Ann Arboru.

Tri dana nakon operacije primateljica organa razvila je groznicu, krvni pritisak joj je pao i sve teže je disala. Snimke su pokazale infekciju pluća. Kako joj se stanje pogoršavalo, došlo je do sepse i srčanih problema.

PROČITAJTE  Feđa Isović za Raport: Ne vjerujem da će doći do rata. Ali, daleko od toga da konstitutivni narodi nisu voljni ratovati

Liječnici su odlučili ponoviti test na koronavirus. Uzorci iz pluća pokazali su pozitivan rezultat, no liječnike je mučilo porijetlo zaraze jer nisu bili sigurni ko je prvotno bio zaražen, primateljica ili davateljica organa.

Testiranje uzorka sačuvane tekućine iz pluća donora također je dalo pozitivan rezultat, a genetski screening otkrio je da je primateljicu organa i liječnika koji je obrađivao pluća zarazio donor.

Stanje pacijentice se još više pogoršalo, došlo je do zatajenja više organa, primijenjena je sva poznata terapija, uključujući remdesivir i krvnu plazmu od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa, a na kraju je stavljena na ECMO uređaj. No sve je bilo uzalud, pacijentica je preminula 61 dan nakon transplantacije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare