Vijesti

U Sarajevu 27 novozaraženih opakim virusom

U Kantonu Sarajevo je registrovano još 27 osoba koje su pozitivne na koronavirus od 645 obrađenih testova. Nije preminula niti jedna zaražena osoba, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Zaključno sa danas od ove zarazne bolesti oporavile su se 22 osobe. Trenutno je na bolničkom liječenju, kako su naveli iz kantonalne vlade, 35 pacijenata, od kojih 22 imaju akutnu infekciju, dok su ostali postcovid pacijenti ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječi se, kako su naglasili, 21 pacijent, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 14. Ukazano je da nema pacijenata na respiratoru, dok tri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

U Kantonu Sarajevu je aktivan 161 slučaj zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se trenutno nalaze 922 osobe.

Od početka pandemije evidentirane su 53.244 osobe zaražene koronavirusom i 51.791 je izliječena. Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 25, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 42.

U covid-ambulantama Doma zdravlja pregledano je 98 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u covid-ambulantama uzeta su ukupno 162 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 125 poziva, a izvršeno je i 30 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 2.057 doza vakcina.

I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez najava.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su pozvali i apelovali na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.