Politika

U Sarajevu 299 novozaraženih, od posljedica korone preminulo 8 osoba

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđeno je 299 novih slučajeva zaraze koronavirusom u tom kantonu.

Taj broj je rezultat analize provedene nad 957 uzoraka prikupljenih od 25. do 28. novembra.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 167 zaraženih osoba, odnosno 55,08 posto, i u samoizolaciji od ranije.

U isto vrijeme, 334 osobe oporavile su se od tog zaraznog oboljenja, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u KS registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (239) i Općoj bolnici (90) hospitalizirano je 329 osoba, od kojih sedam pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Sa tog bolničkog liječenja otpušteno je 26 osoba.

Nažalost, zabilježeno je i osam smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 251 osobu.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 4.035 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 28. novembra ove godine ukupno su registrovane 19.583 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 15.297 oporavljeno.

Od 15. do 29. novembra, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS, naložena je 4.921 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS poručuju da se rizik od infekcije koronavirusom u zatvorenom prostoru smanjuje ukoliko skupina ljudi koristi masku, skrati vrijeme okupljanja i prozrači korišteni prostor. Zato se apeluje na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Zbog toga ih ponovno podsjećaju da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web-stranici, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare