Kriminal

U Sarajevu oduzeti duhan i cigarete vrijedni više od 75 hiljada KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Regionalnog centra Sarajevo u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 76.522 KM.

„U uslovima vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19,  ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, RC Sarajevo, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, tokom mjeseca septembra 2020. godine provodili su pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprječavanja nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina, a sve u sklopu kampanje ,,Stop švercu“. Tako je u više odvojenih aktivnosti, u saradnji sa službenicima MUP-a KS, Jedinice za saobraćaj, MUP-a RS, PS Istočno Sarajevo i MUP-a ZDK,  privremeno oduzeto 83 kg duhana i 12.499 paklica cigareta (24 paketa) stranog porijekla. Navedene cigarete i sitno rezani duhan nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, i isti su bili namijenjeni za prodaju na crnom tržištu BiH“, saopćeno je iz UIO.

Vrijednost privremeno oduzetih cigareta i rezanog duhana procjenjuju se na iznos od 76.522,00 KM.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Zato pozivamo građane da dostave Upravi što konkretnije i preciznije informacije, kako bi se aktivnosti na terenu mogle što brže i preciznije provesti.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare