Svijet

U Senatu završnica o opozivu Trumpa

Očekuje se da bi u američkom Senatu do kraja dana trebalo da se zaključi rasprava o opozivu bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, prenose svjetski mediji.

Senat je jutros nastavio raspravu o opozivu, tokom koje je glasao i da se dozvoli pozivanje svjedoka na “suđenje” za opoziv bivšeg predsjednika koji je optužen za podsticanje pobune svojih pristalica u napadu na Kapitol 6. januara.

Za odluku je, pored svih 50 demokrata glasalo i petoro senatora iz Republikanske stranke, navodi Glas Amerike.

Međutim, poslije glasanja nastala je zabuna među senatorima o čemu su zapravo glasali – o samom pozivanju svjedoka ili da se dozvoli debata o pozivanju svjedoka.

Raspravu je usporila debata i o tome da li treba saslušati iskaz lidera manjine u Predstavničkom domu, republikanskog kongresmena Kevina Mekartija koji je u petak uvečer iznio nove detalje o telefonskom razgovoru sa Trumpom.

Sadržaj tog razgovora, prema tvrdnjama demokrata, pokazuje da je bivši predsjednik bio ravnodušan prema nasilju koje se odigravalo u Kapitolu iako je obaviješten šta se događa.

PROČITAJTE  Pokušaj atentata: Muškarac iz New Yorka htio da ubije Donalda Trumpa

Za to vrijeme, republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, je za Politico rekao da neće glasati za prijedlog demokrata o opozivu.

“Kako sam rekao i ranije, senatori treba da glasaju po svojoj savjesti. Mnogi su me direktno pitali kako ću glasati, tako da smatram da je prikladno da se izjasnim prije glasanja. Iako će na kraju biti tijesno, ubijeđen sam da je opoziv sredstvo za uklanjanje nekoga s vlasti i zbog toga nemamo ovlaštenja”, ocijenio je Mekonel.

On nije odbacio mogućnost da će tužilaštvo pokrenuti istragu protiv Trumpa zbog njegove uloge uoči nereda 6. januara, kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa.

Gledište lidera stranke moglo bi da utiče na druge republikance.

Dok se očekuje da će većina demokrata osuditi bivšeg predsjednika, oslobađajuća presuda djeluje skoro izvijesno u tijelu koje je podijeljeno između 50 demokrata i 50 republikanaca.

PROČITAJTE  Biden: Trump je stalna prijetnja američkoj demokratiji. Mora se znati šta je istini, a šta laž

Agencija AP ocjenjuje da je malo vjerovatno da će demokrate imati dvotrećinsku većinu (za opoziv je potrebno 67 od 100 senatora), ali da nekoliko senatora razmatra na koju će se stranu okrenuti.

Ovo je peti dan rasprave o opozivu Trumpa, a Predstavnički dom je već izglasao opoziv, međutim, da bi odluka bila zakonodavna, mora da prođe i u Senatu.

Opoziv bi značio da Trump više nikada ne bi mogao da se bavi politikom, niti bi mogao da obavlja javnu funkciju.

Trumpovi advokati su u petak okončali iznošenje argumenata odbrane, poričući da je bivši predsjednik podstakao smrtonosni napad na Kapitol, 6. januara. Trumpovi advokati su suđenje opisali kao politički motivisano i kao ilegalni “lov na vještice”, navodi Glas Amerike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare