Region

U Sloveniji do kraja godine moguća proizvodnja vakcina protiv koronavirusa

Slovenska vlada je u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Novartis o proizvodnji vakcina protiv Covida-19 u Sloveniji.

O toj su mogućnosti nedavno govorili ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske kompanije “Lek” koja je u vlasništvu Novartisa.

Intenzivni kontakti vlade s Novartisom o tome traju već nekoliko mjeseci, a predsjednik vlade Janez Janša u maju se sastao s Richardom Saynorjem, direktorom Sandoza, generičkog odjela Novartisa, najavivši tada da bi proizvodnja vakcine u Sloveniji mogla početi prije kraja ove godine.

Pregovori se odnose na uvjete poslovanja u Sloveniji i njezina poreznog sistema, a ne na moguće financijske poticaje investiciji Novartisa u Sloveniji.

U “Leku” su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje vakcina i bioloških lijekova, rekli da to “aktivno ispituju”.

PROČITAJTE  Žustro u Srbiji, Beli prijetio Sergeju: Majmune jedan, ako ti deknem šamarčinu...

Sastanke s predstavnicima “Leka” i kontakte sa švicarskim vlasnikom slovenske farmaceutske kompanije potvrdilo je i ministarstvo zdravstva.

“Na njima se ministar Janez Poklukar složio s ocjenom da bi u Sloveniji bilo dobro razviti kapacitete za proizvodnju vakcina, pa i za potrebe mogućih novih epidemija, a takva bi proizvodnja povećala i razinu povjerenja u vakcina”, navelo je ministarstvo.

Još nije jasno kakvo bi se vakcina u Sloveniji u slučaju finalizacije dogovora s Novartisom proizvodilo. Novartis Pfizer/Biontechova vakicina proizvodi u Steinu (Švicarska), a vakcina Curevac u KIndlu (Austrija), no planira i širenje proizvodnje u novim pogonima, što zahtijeva i odobrenje evropskog regulatora.Povezani postovi: