Region

U Sloveniji se ljudi namjerno zaraze da bi lakše putovali: “To je opasno”

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namjernog inficiranja koronavirusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom na to da se prebolijevanje za sada tretira kao i imunost stečena vakcinacijom.

"Primjećujemo trend povećanja broja onih koji se žele što prije zaraziti kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti", kazala je na konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savjet za koronavirus.

Dodala je da zbog toga, kao i zbog više zabilježenih slučajeva varanja na testovima, razmišljaju o restrikcijama, odnosno promjeni pravila za putovanja. Navela je da se razmišlja o tome da se oni koji su preboljeli virus skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, no tek u fazi kad cjepiva za imunizaciju većeg dijela populacije bude dovoljno. Na opasnost namjernog izlaganja virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

"O ovoj bolesti još uvijek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posljedice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posljedice bolest ima posebno za mlađe pacijente, iako su one kod nekih vrlo neugodne", upozorio je.

Istaknuo je da je neuporedivo sigurnije spriječiti inficiranje i bolest i onda se protiv nje vakcinisati nego se razboljeti i računati da je tako stečen imunitet.

"Osim toga, svi koji se možda namjerno inficiraju u kontaktu s drugima time riskiraju i teži tijek bolesti, zato moramo djelovati odgovorno i zaštititi sebe i druge", upozorio je Zovko.