Region

U Srbiji do danas revakcinisano pola miliona stanovništa, Đerlek ipak snažno apelirao na građane

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek očekuje da će krajem juna Srbija biti blizu kolektivnog imuniteta što se tiče virusa korona i da će do tada biti vakcinisano oko 2,5 miliona stanovnika.

On je za rekao da je naredna četiri mjeseca važno da se svi pridržavaju svih epidemioloških mjera - maska, distanca, higijena ruku…

– Do sada smo revakcinisali 456.584 građana. Siguran sam da ćemo do 1. maja imati 1,4 miliona ljudi koji su primili obje doze vakcine, a do kraja juna oko 2,5 miliona. Mi smo krajem juna blizu kolektivnog imuniteta -rekao je Ðerlek.

On je naveo da zabrinjava to što raste broj zaraženih pacijenata, ali i da se tek danas očekuju realniji brojevi i veći broj zaraženih u odnosu na jučer.

Upitan kakve će biti odluke Kriznog štaba na sutrašnjoj sjednici, on je rekao da je siguran da neće doći do popuštanja mjera, a da li će doći do pooštravanja, zavisiće od današnjih rezuultata i kakva će biti situacija s brojem novozaraženih.

– Mi moramo zaštititi zdravlje ljudi. Ne može vakcina sama da pobijedi koronu, moramo svi zajedno – rekao je Ðerlek.

On je dodao da će korona sigurno trajati još nekoliko godina, da neće biti u obliku u kome je sada, kao i da je cilj je da se spusti na nivo sezonskog gripa.

– Nadamo se da ćemo vakcinacijom koronu staviti pod kontrolu kao što smo stavili sezonski grip. Vidjećemo šta će stručnjaci reći da li će vakcinacija biti svake ili svake druge godine – rekao je Ðerlek.