Region

U Srbiji se još uvijek ne poklapaju podaci o zaraženim. Predrag Kon: To je teška svinjarija

U Srbiji je u protekla 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je još 12 osoba. U Srbiji su do sada zaražene koronavirusom 18.073 osobe, a preminulo je ukupno 382. Na respiratorima je 130 bolesnika. Testirano je 7.032 osoba.

No, epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije Predrag Kon potvrdio je da ne može pristupiti centralnoj bazi podataka o broju registriranih pacijenata koji boluju od Covida-19 te da se broj pozitivnih na Covid ne poklapa sa službenim podacima, piše Nova.rs.

Kon je spomenuto potvrdio u raspravi s Radom Panićem, predsjednikom Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije, koja se odvila na Facebooku. Kon kaže da je zatražio da mu se da pristup bazi, ali i da mu je “jasno šta se dogodilo”.

PROČITAJTE  Švedski parlamentarac zaprijetio Hrvatskoj: Da vas podsjetim gospodine Milanoviću, veta idu u oba smjera

“Tražio sam potpuni uvid. U međuvremenu imam uvid bez mogućnosti pretraživanja. Do kraja mi je jasno što se dogodilo. Obavio sam na desetine razgovora”, rekao je Kon Paniću. Panić je prije toga zamolio Kona da “svojim autoritetom zatraži da mu se momentalno da uvid u nacionalnu bazu” te ga podsjetio da sva odgovornost leži na Kriznom štabu.

Kon je potom rekao da je nekoliko puta javno rekao da se podaci ne poklapaju te da se ta njegova izjava “odnosi i na broj pozitivnih”.

“Propusti i neslaganja mogu se vidjeti u medicinskoj dokumentaciji, ali to nije moja odgovornost. Onaj koji će morati objašnjavati kako to očekuje da se radi bez dokumenata i protivno zakonu svakako nisam ja”, rekao je Kon koji tvrdnju da nosi moralnu odgovornost smatra “teškom svinjarijom”.

PROČITAJTE  Pet mjeseci nakon nestanka Mateja Periša njegov prijatelj je otkrio detalje iz kobne noći: 'Matej je imao taj neki problem'

Petak je bio najgori dan u Srbiji od početka epidemije – preminulo je čak 18 osoba, a zabilježeno je novih 386 zaraženih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare