U Srebrenici pronađeno nalazište zlata
Vijesti

U Srebrenici otkriveno nalazište zlata na 80 metara dubine

U Srebrenici je otkrivano nalazište zlata, a još nije poznato o kojim količinama se radi.

Direktor “Drina resurs” Aleksandar Mišković rekao da je na lokalitetu Brežani otkriveno nalazište zlata na dubini od 80 metara.

“Rano je govoriti o količini i procentima tog metala u toni rude. Ali je pouzdano utvrđeno da se nalazi u rudnoj strukturi”, naveo je Mišković.

Govoreći o rezultatima rada firme “Drina resurs”, koja posluje u sastavu kanadske kompanije “Tera Balkanika” iz Vankuvera, Mišković je rekao da su ove godine obavili bušenja ukupno oko 1.900 metara na lokalitetima Čumavići, Olovine i Brežani i da su rezultati obećavajući i optimistični.

Nisu povezani sa Rio Tinto

“Ove godine testirali smo svoje pretpostavke, planove i projekte. U idućoj godini planirano je 10.000 metara bušotina, od 50 do 500 metara dubine. Tad ćemo doći do boljih, pouzadnijih i preciznijih saznanja o veličini rudnih nalazišta, njihovim dimenzijama i obliku, količini i sastavu rudnih ležišta i dubini na kojoj se nalaze”, objašnjava Mišković.

On je precizirao da su na lokalitetu Čumavići, na dubini od 50 metara otkrili srebrno-cinkanu i olovnu rudu sa većom primjesom antimona i manjom primjesom zlata. U Brežanima su otkrili zlato na 80 metara dubine. Očekuju da će u dubokoj zoni doći do bakra u Brežanima i Olovinama.

“Ovo je bila godina dokazivanja naših hipoteza, a iduća treba da donese precizne podatke o nalazištima”, tvrdi Mišković.

Na pitanje Srne da li je “Drina resurs”, kako se u javnosti spekuliše, sestrinska firma sa kompanijom “Rio Tinto” koja vrši geološka istraživanja u Srbiji čime je izazvala proteste građana zbog opasnosti od zagađivanja prirode, Mišković je rekao da nije. Istakao je da “Tera Balkanika”, osim u Republici Srpskoj, obavlja geološka istraživanja i u Srbiji i Federaciji BiH.

Mišković kaže da ne koriste rezultate istraživanja koja je vršila Austrougarska na ovom području, ali da su zahvalni za omogućavanje pristupa jugoslovenskoj geološkoj dokumentaciji te lokalnoj vlasti i stanovništvu za dobru saradnju.

On je posebno naglasio da su zakoni u Republici Srpskoj povoljni za investiranje i da ova firma želi da postane jedna od vodećih istraživačkih firmi u ovom regionu.

Mišković je dodao da su i u Srbiji povoljni zakoni za investiranje, što nije slučaj u FBiH. Ali, kaže da je počelo njihovo usklađivanje, što će doprinijeti efikasnijoj saradnji i omogućavanju investiranja.

On je precizirao da su zainteresovani za istraživanja nalazišta mangana u rejonu Maine u ilijaškoj opštini.

Koriste modernu tehnologiju

“Firma Tera Balkanika investira u geološka istraživanja u srebreničkoj i bratunačkoj opštini. Nakon toga i rezultata koje će se dobiti stručnim analizama, odlučiće se da li će se pristupiti izradi projektne dokumentacije i eksploatacije tih ležišta rude i po kojim uslovima”, naveo je Mišković.

On je rekao da su na osnovu ranijih saznanja i istraživanja radili geološka bušenja u Čumavićima i Olovinama. Sami su otkrili rudna ležišta na Brežanima.

Mišković je dodao da vrše detekciju strukture i količine rude te veličina i izgleda ležišta rudnih zaliha različitim načinima bušenja. Sve se radi sa mnogo boljom tehnologijom od predratne, jugoslovenske, kada su izvođena samo vertikalna bušenja i, iz nepoznatih razloga, nije se istraživalo prisustvo zlata u rudi.

Mišković ukazuje da su obavili analize vazduha, vode i zemljišta prije početka geoloških istraživanja. Redovno prate da li dolazi do promjena nakon početka bušenja i istraživanja prisustva ruda te da do sada nisu zabilježene nikakve promjene. Kaže da maksimalnu brigu posvećuju zaštiti prirode poštujući najmodernije svjetske standarde u toj oblasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare