Politika

U svom diplomatskom govoru Schmidt je ipak poslao nekoliko snažnih poruka. Nijedna se neće svidjeti Dodiku

Christian Schmidt danas je zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH. Nako ceremonije primopredaje sa već bivšim šefom OHR-a Valentinom Inzko, Schmidt održao govor.

Iako je diplomatska praksa da se u prvim govorima ne kaže mnogo, Schmidt je ipak poslao nekoliko važnih poruka, prije svega destruktivnim politikama.

Jasno je da Schmidt dolazi u trenutku duboke krize nakon što je njegov prethodnik nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca. To je prozrokovalo bojkot političkih predstavnika iz RS.

Pored toga, samo imenovanje Schmidta za Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, bilo je neprihvatljivo i po njegovom poimanju politike – nelegitimno.

No, niti Schmidta niti međunarodnu zajednicu to pretjerano ne uznemirava. Sam Schmidt je kazao da je on ‘ideja Angele Merkel’ te da ima veliku podršku SAD i Njemačke za svoje djelovanje.

PROČITAJTE  Dodik odbio da se slika sa Power, pa zakazao press u Istočnom Sarajevu. Pogledajte video

I već danas u svom uvodnom govoru novi visoki predstavnik dao je smjernice svog djelovanja koje se sigurno ne poklapaju idejama Milorada Dodika.

Odmah na početku je kazao da će napradak biti moguć samo uz refleksivan pristup vlastitoj prošlosti. To znači da će se morati priznati ratni zločini na svim stranama i da će se morati odgovorno za to kazniti i nazivati ratnim zločincima na herojima.

Kao primjer naveo je svoju rodnu Njemačku, koja je bila duboko podijeljenja, ali je priznala svoje zločine i jasno se distancirala od takvih politika.

“Njemačka se ujedinila padom Berlinskog zida bez pucnja”, rekao je Schmidt što je zakovalo bilo kakvu mogućnost podjele države ili rata.

PROČITAJTE  Profesorica uzburkala duhove: Kako bh. Hrvatu može biti bliži Hrvat iz Zagreba koji za njega ne zna, od susjeda Bošnjaka i Srbina

On je dalje naglasio da će raditi u interesu svih naroda odnosno da ljudi iz BiH bolje žive, što znači da će njegov fokus biti ekonomija i put ka EU.

Na kraju je Schmidt poslao još jednu jasnu poruku.

“Nećemo se baviti samo očuvanjem granica i odbacivanjem loših ideja. Naš posao će biti da prevaziđemo granice u svijesti ljudi”, rekeo je novi visoki predstavnik te na kraju izgovorio rečenicu koja odzvanja:

“Cilj mora biti jačanje BiH”.

To znači da će on i međunarodna zajednica raditi na jačanju državnih institucija, a ne, kako bi to Dodik volio, jačanju entiteta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare