Kriminal

U Tužilaštvu BiH saslušani Podžić i Košarac, čeka se Lučić

uhapšen u Njemačkoj zgrada tužilaštva bih

Tužilaštvo BiH provodi istragu koja se odnosi na malverzacije vezene za imenovanja članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika.

Kao što je Raport prvi objavio, za danas je planirano saslušavanje ministara iz Vijeća ministara BiH, nakon što su ranije saslušani ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Svoj su iskaz danas dali ministar odbrane Sifet Podžić i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Tokom dana bit će saslušan i ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić.

Ostali ministri odgodili su saslušanje za srijedu, a predsjedavajući Zoran Tegeltija je u samoizolaciji zbog koronavirusa.

Prije dvije sedmice pripadnici SIPA-e upali su u Ministarstvo sigurnosti BiH, nakon što je pokrenuta istraga po krivičnoj prijavi koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA i i Tužilaštvu protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Osmana Mehmedagića i članova Drugostepene komisije Ismaila Sarića i Murisa Druškića.

Prema navodima iz prijave, za člana Komisije Radončić, koji je tada bio ministar sigurnosti, Vijeću ministara BiH predložio je Sanjina Prašovića, koji je ispunjavao sve uvjete. Međutim, Bisera Turković je naprasno promijenila tu odluku nakon Radončićeve ostavke, te predložila Ismaila Sarića. Sarić je imenovan, iako nije ispunjavao uvjete za člana Komisije. Druškić je, također imenovan, iako je nekoliko mjeseci prije penzionisan.