Vijesti

U Tuzlanskom kantonu počela masovna vakcinacija

Domovi zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona krenuli su sa procesom masovne vakcinacije nakon što je u kanton pristiglo 26.940 doza vakcina.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić rekao je da je masovna imunizacija jedna od preporuka Koordinacionog tima za vakcinaciju FBiH kako bi se ubrzala vakcinacija u skladu sa većim brojem vakcina koje će u narednom periodu pristizati u FBiH.

„Data je preporuka da ukoliko je vakcinacija prioritetnih skupina u većoj mjeri završena ili je pri kraju, a da zainteresiranost iz tih kategorija slabi, da se u skladu sa raspoloživim brojem vakcina krene i sa masovnijom vakcinacijom cjelokupnog stanovništva. Dakle svih osoba starijih od 18 godina koje se žele cijepiti“, kazao je ovom prilikom ministar Jurić.

Održan je i sastanak sa direktorima domova zdravlja sa područja TK. Pri masovnoj imunizaciji i dalje će prednost imati starije i ranjivije grupacije, ukoliko do sada iz bilo kojeg razloga nisu vakcinisane.

Svi domovi zdravlja će biti organizirani tako da bi u što kraćem vremenu vakcinisali što veći broj stanovnika jer je primarni cilj da se iskoristi povoljna epidemiološka situacija i vakcinacijom obuhvati što veći broj ljudi.

„Dolaskom novih vakcina otvara se put za masovinu vakcinaciju. Neki domovi zdravlja već su bili završili vakcinaciju starijih od 60 godina, prioritetnih skupina i tražili su od Zavoda odobrenje da krenu u vakcinaciju ostalog stanovništva koje je zainteresirano“, kazala je dr. Jasmina Džambić Brkić, epidemiloginja Zavoda za javno zdravstvo TK.

Preporuka je, kako je saopćeno na press-konferenciji, da se vakcinacija odvija tokom cijelog dana, od 8:00 do 20:00 sati te da se po mogućnosti organizira i rad vikendom.

“Ono što se nameće kao problem je zainteresiranost stanovništva za vakcinaciju. Kao jedan od razloga navodi se da se dominantno radi o vakcinama Astra Zeneca jer pojedinci odbijaju ovu vakcinu sa stavom da žele primiti neku drugu”, kaže Jurić.

Ističe da su podjednako sve vakcine djelotvorne, a da do danas nije prijavljen niti jedan slučaj ozbiljnih nus pojava.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona su kazali da i lica koja nemaju zdravstveno osiguranje također mogu doći na vakcinaciju u matičnoj općini u ustanovu gdje se provodi imunizacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare