Svijet

‘U Ukrajini bi se mogao desiti loš scenarij koji smo već vidjeli. Kriminalci već vrebaju’

Glavni sekretar Međunarodne organizacije kriminalističkih policija (ICPO; Interpol) Juergen Stock rekao je da će oružje koje je Ukrajini poslano kako bi se mogla odbraniti od Rusije na kraju završiti u globalnoj skrivenoj ekonomiji i rukama kriminalaca, piše The Guardian.

Stock je rekao da će se oružje nakon što se okonča rat u Ukrajini proširiti međunarodnim tržištem te pozvao države članice Interpola, pogotovo one koje Ukrajini šalju oružje, da sarađuju u praćenju oružja.

“Kada oružje u Ukrajini utihne, doći će ilegalno oružje. Znamo to na temelju drugih ratišta. Kriminalci su se već sada fokusirali na njih”, dodao je Stock.

“Zločinačke organizacije nastoje iskoristiti te haotične situacije i dostupnost oružja, čak i onog koje koristi vojska, pa čak i teškog naoružanja. To će oružje dospjeti na crno tržište i stvorit će izazov. Nijedna zemlja i nijedna regija ne mogu se same s time nositi jer su te kriminalne grupe globalne formacije”, ustvrdio je Stock.

“Možemo očekivati povećanje broja dostupnog oružja u Evropi, a i drugdje. Trebamo očekivati da će to oružje završiti i u državama koje okružuju Ukrajinu, ali i na drugim kontinentima”, rekao je glavni sekretar Interpola.

Stock je dodao da je Interpol kontaktirao države članice te ih potaknuo da prate oružje.

Scenarij koji nagovještava Stock dogodio se 2021. godine u Afganistanu kada su se Sjedinjene Američke Države nakon 20 godina ratovanja protiv talibana povukle iz zemlje. Velike količine sofisticiranog oružja tada su pale baš u ruke talibana.

Stock je rekao i da je tokom rata u Ukrajini ukradeno i dosta gnojiva te da je porasla proizvodnja lažnih agrohemikalija. Bilo je, rekao je Stock, i krađa goriva.

“Tim je proizvodima porasla vrijednost”, dodao je glavni sekretar Interpola.

Stock je rekao da Interpol pomaže Ukrajini s identificiranjem onih koji su poginuli u ratu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare