Svijet

U ured španskog premijera stiglo pismo bomba!

U ured španskog premijera Pedra Sancheza 24. novembra stiglo je pismo bomba, odnosno pismo u kojem se nalazila eksplozivna naprava.

Slična je onima koje su poslane u ukrajinsko ambasadu, špansku tvornicu oružja i bazu ratne avijacije, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije.

Tri eksplozivne naprave

Sigurnosne snage pronašle su treću eksplozivnu napravu skrivenu u pošti u zračnoj bazi u Torrejon de Ardozu kraj Madrida, objavio je El Mundo.

Dva pisma bombe poslana su ukrajinskoj ambasadi u Madridu i španskoj kompaniju za proizvodnju oružja u Zaragozi. Ova firema proizvodi lansirne raketne bacače i donira ih Kijevu, objavila je policija.

Španska policija ispituje moguću vezu između ta dva pisma bombe, rekla je policija.

U prvom incidentu ozlijeđen je službenik ukrajinskog ambasade u Madridu kada je otvorio pismo bombu naslovljeno na ambasadora. Zbog toga je Kijev naredio pojačane mjere sigurnosti u svim predstavništvima u inozemstvu.

Sličan paket

Nekoliko sati kasnije, firma za proizvodnju oružja u Zaragozi, u sjeveroistočnoj Španiji, primila je sličan paket. Potvrdila je to policija, prenosi HRT.

Nakon prvog incidenta, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim ambasadama u inozemstvu da “hitno” pojačaju sigurnost.

Pozvao je Španiju da pokrene istragu o napadu, rekao je portparol ministarstva.

Španski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma. Doznaje se to iz pravosudnih izvora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare