Svijet

U Washingtonu se danas očekuju najveći protesti ikad. Policija dobila nove naredbe

U Washingtonu se danas očekuje velik protest protiv rasizma i policijske brutalnosti, možda jedan od najvećih ikad, zbog nedavnog policijskog ubistva Georgea Floyda, rekao je načelnik policije.

Neki aktivisti na društvenim medijima pozvali su da se na protestima okupi milion ljudi.

Ubistvo Georgea Floyda

Ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda izazvalo je masovne proteste i nasilje širom zemlje koji traju već 12 dana zaredom, a protestira se i u mnogim gradovima svijeta.

George Floyd (46) ubijen je 25. maja u Minneapolisu. Ubio ga je bijeli policajac pritiskujući mu vrat koljenom devet minuta dok se nije ugušio.

„Imamo puno javnih informacija koje sugeriraju da bi skup ove subote mogao biti jedan od najvećih koje smo ikad imali u gradu”, rekao je načelnik policije Peter Newsham za mjesne medije, dodajući da će veći dio središta grada biti zatvoren za promet.

Newsham nije rekao koliko očekuje demonstranata, no mediji očekuju desetke hiljada.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper naredio je da sve zastave na državnim institucijama budu u subotu spuštene na pola koplja u čast Floydu, koji je rodom iz grada Fayettevillea u toj državi. U gradu će biti organizirana i memorijalna služba koju će prenositi televizija.

Protestni skupovi u petak su među ostalima održani u Atlanti, Los Angelesu, Minneapolisu, Miamiju, New Yorku i Denveru, a demonstranti su se ponovno u velikom broju unatoč kiši okupili i ispred Bijele kuće.

Noćni protesti bili su pretežito mirni, ali situacija je i dalje jako napeta premda više lokalnih vlasti poduzima mjere u cilju reforme policijskog postupanja.

Policija u Denveru dobila nove naredbe

Savezni sudac u Denveru naredio je, primjerice, gradskoj policiji da više ne koristi suzavac, gumene metke i drugo neubojito oružje protiv demonstranata.

„Ovdje je riječ o mirnim demonstrantima, novinarima i liječničkim ekipama koji su postali mete ekstremnih taktika za gušenje pobuna, a ne prosvjeda”, istaknuo je sudac R. Brooke Jackson u presudi.

Demokratski čelnici Minneapolisa izglasali su zabranu korištenja zahvata koljenom i gušenja, dok je guverner Kalifornije Gavin Newsom rekao da će zabraniti obuku policijaca za zahvate slične onom koji je primijenjen na Floydu.

Gradonačelnik Los Angelesa će smanjiti budžet policiji

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti, demokrat koji je u aprilu predložio povećanje finansiranja za policiju, ove sedmice promijenio je stajalište i kazao da će tražiti da se gradskoj policiji smanji budžet za 150 miliona dolara.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da bi njegova država trebala predvoditi u usvajanju reformi pod nazivom „Izgovorite njihovo ime”, koje predviđaju među ostalim da policijska dokumentacija o disciplinskim postupcima bude javno dostupna te zabranu zahvata gušenjem.

„Floydovo ubistvo bila je prekretnica”, rekao je demokrat Cuomo. „Ljudi govore da je bilo dosta”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare