Vijesti

Bajramski prijem u Zagrebu, došao i Milanović: ‘Bošnjaci su danas svoja nacija koju poštujem’

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u Zagrebu je održan bajramski prijem, svečani, zadnji iftar ovog ramazana, na kojem su uz hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sudjelovali brojni uzvanici.

Milanović je u obraćanju na bajramskom prijemu, na kojem se okupilo oko 150 uzvanika, podsjetio kako su za vrijeme prošlog rata odnosi između Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini kontaminirani te kako je to činjenica o kojoj treba govoriti jer “prikazivanje u nerealnom, prelijepom svjetlu neće nam dobro činiti”.

“Tu odgovornost ima puno hrvatska, ako hoćete, možda više nego nego bošnjačka (strana op.a.). Povijest i odnosi Hrvata i Muslimana, Bošnjaka, nisu bili harmonični. To je bila borba koja se reflektirala kroz sukobe carstava”, kazao je Milanović.

Naveo je kako je hrvatski model zaštite nacionalnih i vjerskih manjina, pa tako i islama, dobar.

“U Hrvatskoj živi mali broj pripadnika muslimanske vjeroispovijesti i reći da smo uspješniji od Nijemaca, Austrijanaca, Francuza, Engleza i svih onih zapadnih nacija koje su posljednjih desetljeća integrirale uspješno ili potpuno neuspješno milijune muslimana je naprosto hvalisanje. Taj izazov kod nas nije bio toliki”, naglasio je Milanović.

Podsjetio je na epizodu u NDH kada su se radile nasilne konverzije Srba i fizička eliminacija Jevreja te umjetno pretvaranje muslimana u Hrvate preko noći.

“Bošnjaci su danas, a bošnjaštvo je organski vezano sa islamom, svoja nacija koju poštujem”, poručio je Milanović.

Zaključio je kako u Zagrebu i u Hrvatskoj, kao i u brojnim europskim državama, ima još uvijek puno predrasuda prema islamu te kako na tome treba ustrajno raditi.

Domaćin bajramskog prijema muftija Aziz ef. Hasanović podsjetio je kako večerašnji, zadnji iftar, označava kraj ramazanskog posta.

“Visoki standardi položaja vjerskih zajednica, pa i Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj su civilizacijski iskorak koji nam može poslužiti kao izvozni proizvod u brendiranju i jačanju međunarodnog ugleda i položaja Republike Hrvatske”, poručio je Hasanović.

Muftija je podsjetio da je oko 25.000 muslimana sudjelovalo u Domovinskom ratu te da ih je 1.187, ponajviše Bošnjaka, utkalo živote u suvremenu Hrvatsku.

Na svečanom iftaru prisustvovali su i bivši predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade, saborski zastupnici, predstavnici ambasada akreditiranih u Republici Hrvatskoj, kao i predstavnici vjerskih zajednica.

Milanović i muftija Aziz ef. Hasanović / Foto: AA
Sa svečanog bajramskog prijema u Zagrebu / Foto: AA
Sa svečanog bajramskog prijema u Zagrebu / Foto: AA
Zvanicama se obratio Milanović / Foto: AA
Obraćanje muftije Aziza ef. Hasanovića / Foto: AA


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare