Vijesti

U Zagrebu preminuo najbolji bh. automobilista svih vremena Miro Nosse

U Zagrebu je u 86. godini preminuo Miroslav Nosse, najbolji bosanskohercegovački automobilista svih vremena. Legendarni Nosse rođen je u Sarajevu 20. marta 1936. godine. Debitovao je 1971., a naredne godine učestvovao je na pet utrka, dva puta bio drugi, a tri puta pobijedio vozeći BMW 2002 Alpina, javlja Federalna.ba.

Na kraju sezone osvojio je i prvu šampionsku titulu u klasi preko 1.600 kubika. Naredne dvije sezone legendarnom Miri donijele su još više uspjeha. Godine 1973. opet je trijumfovao u klasi preko 1.600, a onda 1974. pobijedio i u kategoriji preko 1.300 kubika.

Vozio je na svim stazama nekadašnje Jugoslavije, te na čuvenoj stazi u Monci gdje je u maratonskoju trci od četiri sata sa Dragom Regcartom osvojio vrlo dobro četvrto mjesto u klasi i 9. u generalnom poretku što je opet bio zapažen rezultat.

Krajem 1974. proglašen je za sportistu godine Jugoslavije u autosportu, a primio je i najveće priznanje AMSJ Zlatnu kacigu. Miroslav Nosse je bio i ostao jedini iz Bosne i Hercegovine koji je osvojio Zlatnu kacigu.

Nosse je također dobitnik Zlatnog pokala BMW, kao najuspješniji vozač regiona sa automobilom marke BMW.
Miroslav Nosse je živio na relaciji Zagreb, Sarajevo i Biograd na Moru, bio veliki humanista zajedno sa suprugom Razijom.

Njih dvoje su u Biogradu na Moru znali ugostiti i po dvadesetoro djece iz BiH, kao i mnoge druge koji bi se zadesili na Jadranu svih ovih godina. Vrijeme i mjesto posljednjeg ispraćaja bit će naknadno objavljeno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare