Svijet

Ubijaju oligarhe kao na traci: ‘Popis za likvidaciju Putin nije čitao, samo ga je potpisao’

Svaka budala u stanju je počiniti ubistvo, ali za inscenirati samoubistvo ili prirodnu smrt trebaš biti umjetnik, rekao je Amerikancima davnih dana prebjeg iz ruskog KGB-a Walter Krivitski.

Koju godinu kasnije bio je mrtav. Navodno je skočio kroz prozor. Nađena je i oproštajna poruka, ali u njoj su pisala kriva imena članova rodbine. A i njegovi poznanici su izjavili kako ‘nema šanse da je on počinio samoubistvo’.

A ‘virus’ jako sumnjivih samoubistava od početka godine ‘hara’ među ruskim oligarsima, Od starta 2022. godine čak šest ih je preminulo.

Posljednji u nizu bio je Sergej Protosenja, bivši zamjenik direktora ruske kompanije Novatek. Njegova žena (53) i kći (18) pronađene su 19. aprila izbodene u porodičnoj vili u Španiji, a njegovo tijelo, zajedno s oružjem, pronađeno je u vrtu. Navodno se objesio. Nije ostavio oproštajnu poruku, a na njegovoj odjeći nisu pronađeni tragovi krvi, iako su nesretne žena i kći izbodene na desetinu puta, javili su španski mediji. Policiju je obavijestio sin Fedor koji se nalazio u Francuskoj nakon što ih nije mogao kontaktirati. U priču o samoubistvu ne vjeruje ni sekunde.

– Ne znam šta se dogodilo, ali znam da moj otac to nije napravio. Obožavao ih je i sve je bio u stanju napraviti za njih. Moju sestru je zvao svojom princezom. Nema šanse da on stoji iza tih ubistava – rekao je Fedor, javlja NY Post

Čak je i njegova kompanija objavila dopis u kojoj izražava sumnje u ovaj scenarij. 

“Bio je sjajan porodični čovjek i veliki profesionalac koji je na mnogo polja osnažio našu kompaniju. U medijima su se pojavile špekulacije (da je Protosenja ubojica) o slučaju za koje smo sigurni da će se pokazati neistinitima”, stajalo je u dopisu.

Dan prije nego što će stradati porodica Protosenja, na drugom kraju Evrope, u 2000 kilometara udaljenoj Moskvi, mrtvi su pronađeni Vladislav Avajev, njegova supruga i njihova 13-godišnja kći. Avajev je obnašao razne državne funkcije, a nekoć je bio i potpredsjednik moćnog Gazproma. Ruska novinska agencija Tass objavila je kako je kraj njegova tijela pronađen pištolj kojim su upucane supruga i kći. 

Ovaj dvojac oligarha zajedno je ‘vrijedio’ oko 800 mil. dolara i nisu se nalazili pod sankcijama Zapada. Kao i kod Protosenje, i poznanici Avajeva rekli su kako sumnjaju u službenu verziju događaja. 

– U Rusiji je u toku ‘čišćenje’, pogotovo u industriji nafte i plina. Za mene ovo izgledaju kao ubistva naručena direktno iz Kremlja – rekao je za Post švedski autor Andres Aslund, koji je većinu karijere proveo istražujući ‘mutne’ ruske poslove.

– Od visokog izvora u ruskim obavještajnim krugovima doznao sam da je Vladimir Putin sredinom 2021. godine naredio tajnoj službi da složi listu oligarha uključenih u naftni biznis za koje postoje sumnje da odaju informacije stranim službama. FSB je to i napravio, a kad mu je dostavljen popis, potpisao je likvidaciju svih na listi bez gledanja. Većinu novca za svoje akcije, ali i privatni boljitak, uzimaju upravo iz Gazproma i sličnih kompanija – govori Šveđanin.

– To su klasične taktike iz doba SSSR-a i Staljina – započinje svoje izlaganje američki stručnjak za Rusiju i autor John O'Neil i dodaje:

– Staljin je još davno naučio kako ubijati ljude bez vidljivih tragova samog čina.  To je kao u mafiji, Putin želi da oligarsi znaju da može doći do njih. Tipično zastrašivanje. Vjerovatno im je svima na sprovode poslao vijence s izrazom sućuti – govori O'Neil.

Prvi sumnjivi slučaj samoubistva oligarha ove godine datira s kraja januara. Tad je pronađeno tijelo 60-godišnjeg Leonida Shulmana, direktora Gazproma. Pronađena je i oproštajna poruka. Dan nakon početka invazije u St. Peterburgu policija otkriva tijelo Aleksandra Tiuljakova, također visokog dužnosnika Gazproma. Pronađen je obješen, kraj njega je bilo i pismo, slučaj za rusku policiju, jasno, odmah zapisan kao samoubistvo.

Tri dana kasnije u Engleskoj mrtav je Mikhail Watford. Naftni magnat pronađen je obješen u svojoj garaži. Policija nije našla tragove upletenosti treće strane, ali su slučaj nazvali ‘neobjašnjivim’.

Idemo u mart. Policija u Nižnjem Novgorodu 24. marta otkriva tijela Vasilija Meljnikova, njegove žene Galine i njihova dva sina. Šef kompanije MedStom, jednog od najvećih dobavljača medicinske opreme u Rusiji, navodno je nožem usmrtio cijelu porodicu, da bi onda presudio i sebi. 

– To nisu disidenti. To je možda upozorenje cijelom ‘poslovnom klanu’  za budućnost – kaže američki stručnjak s vojnog instituta za odbranu John Hardie.

Prema izvještaju varšavskog instituta na svakoj od lokacija ubistava koje su uključivale ljude iz Gazproma pojavili su se, uz policiju, i ‘sigurnosni stručnjaci’ iz kompanije. Sumnjaju kako je tu riječ o prikrivanju tragova kako bi se slučajevi što prije zatvorili. 

Čini se da je uz vojnika biti oligarh trenutačno najopasnija stvar u Rusiji…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare