Svijet

Ubijen profesor kod Pariza. Studentima pokazivao karikature objavljene u Charlie Hebdou

Srednjoškolski profesor ubijen je u napadu kod Pariza, a napadača je ubila policija.  18-godišnjak je profesoru na ulici u odrubio glavu nakon što je učitelj javno na nastavi pokazao karikature proroka Muhameda, piše The Washington post.

Napadača je ubila policija u susjednom gradiću. Tužiteljstvo je objavilo da je do napada došlo u Conflans St. Honorineu oko 17 sati, u blizini škole.

Na mjesto događaja stigao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je napad okarakterizirao islamističkim terorizmom.

"Umro je jer je učio slobodu govora", rekao je Macron time sugerirajući kako su tačne još uvijek neslužbene informacije o tome da je profesor brutalno ubijen jer je učenicima pokazao karikature poslanika Muhameda koje je objavio satirični časopis Charlie Hebdo, govoreći o temi slobode govora.

Ubijeni profesor je predavao historiju, a roditelji, studenti i susjedi, svi šokirani stravičnim događajem, opisuju ga kao tihog i dobroćudnog.

Jedan je od sagovornika Le Parisiena rekao kako je profesor, prije nego što je pokazao karikature, rekao kako oni koje bi to moglo šokirati slobodno mogu izaći.

Jedan je roditelj u videu na YouTubeu zbog sadržaja koji je profesor pokazao na času, a o tome se pričalo u školi, no niko nije mogao zamisliti da će sve ovako eskalirati.

Napadač je navodno mladić čečenskog porijekla u dobi od 18 godina (a ne Alžirac rođen 1992. godine, kako je prvobitno objavljeno). Nosio je nož, a pokraj njega je pronađen pištolj. Mladić je navodno objavio jeziv video odsječene glave neposredno prije pucnjave, javio je Le Parisien.

Pojavile su se i snimka nastala nakon što je u susjednom gradiću policija ubila napadača, koju su snimili prolaznici.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvorilo je istragu za "ubistvo vezano za teroristički motiv" i za "zločinačko terorističko udruživanje".

Jedan je policijski izvor ispričao da je napadač prilikom napada vikao "Allahu Akbar", a to je rekao i jedan svjedok Le Parisienu.