Svijet

Ublažavanje posljedica: Zbog koronavirusa Italijani oslobođeni plaćanja režija, poreza i rata kredita

Italija će proširiti paket mjera kojima želi ublažiti posljedice epidemije koronavirusa u privredi i društvu, najavljujući obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka.

Vlada će odobriti mjere u vrijednosti oko 10 milijardi eura, kazao je ministar industrije Stefano Patuanelli u razgovoru za Radio Capital.

To bi značilo da će izdvojiti oko 2,5 milijardi eura više no što su do sada planirali.

Prvi krug uključivat će obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka kako bi se ublažio pritisak na male firme i domaćinstva. Ostale mjere bit će uvedene naknadno, dodao je. Zbog toga će italijanski budžetski manjak iskazan udjelom u BDP-u ove godine vjerovatno porasti nadomak tri posto.

Ujedno je pozvao EU da nakon završetka krize promijeni svoje budžetske propise, upozoravajući da će mnogi građani osjetiti ekonomske posljedice.

PROČITAJTE  Klopp uoči finala Lige prvaka: Igrat ćemo za Ukrajinu. Rusiji smo poslali pravu poruku

“Tražit ćemo da se propisi promijene, to je uvjet, jer će ljudi u protivnom umrijeti”, naglasio je italijanski ministar, dodajući da “pitanje ne glasi hoće li propisi biti promijenjeni, već kako”.

Prošle sedmice italijanski ministar privrede Roberto Gualtieri obavijestio je Evropsku komisiju da Rim planira podići zacrtani budžetski manjak s 2,2 na 2,5 posto.

Izvor iz vlade kazao je jučer da u ministarstvu finansija razmatraju i nivo od 2,8 posto.

Vlada bi trebala usvojiti prijedlog najavljenih mjera na sjednici u srijedu. Karantin je od ponedjeljka navečer proširen na cijelu zemlju i trebala bi trajati do početka aprila.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare