Svijet

Udar na banke: Nezadovoljni Francuzi napravili ratno poprište od centra Pariza

U Parizu, izgleda, ne može bez lomljave. Nezadovoljne mase ne mogu više da protestvuju mirno.

Tokom vikenda, prema procjeni vlasti, bilo je oko pet stotina vandala među pet hiljada ljudi koji su protestovali protiv prijedloga zakona o globalnoj sigurnosti. Tuču su ovoga puta počeli gotovo odmah, sat poslije okupljanja.

Na njihovoj maršruti, pariškom avenijom Gambeta, gorjeli su automobili, prštali izlozi, stradala imovina.

Posebno su na meti banke. Prije sedmicu napadnuta je filijala Banke Francuske, ranije banka Rotshield, ovoga puta neke manje zvučne, ali svejedno, kao važan simbol liberalnog kapitala. Nisu pošteđene, iz istog ugla, ni agencije za trgovinu nekretninama. Uz “crne blokove”, uvukli su se i neki “žuti prsluci”, antikapitalisti i “antifašisti”. Radikalna ljevica je vodila glavnu riječ.

Sve se završilo uvečer, na Trgu Republike, zagušenom od bačenih dimnih bombi.

Prema podacima policije, u cijeloj zemlji je bilo 52.000 demonstranata za razliku od 133.000 prošlog vikenda, od čega 5.000 u Parizu.

Za demonstrantima su ostale, paljevine, krš i garež. Vlasnici automobila, butika i agencija su s tugom otkrivali razmjere bunta i žalili nad zgarištem.

U medijima se komentariše da je policija praktično nemoćna protiv “crnih blokova”.

Nemiri se upravo događaju zbog “policijskog nasilja” i nacrta zakona o globalnoj sigurnosti, čiji član 24 zabranjuje objavljivanje fotografija i podataka policajaca, da se ne bi ugrozila njihova sigurnost. Demonstranti smatraju da se ovom zabranom ugrožavaju javne slobode, pišu Večernje novosti.Povezani postovi: