Vijesti

Udarili po Dodiku: Udruženje sudija i tužilaca u BiH osuđuje miješanje izvršne vlasti u rad pravosuđa

Članovi Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini (Udruženje tužilaca/tužitelja FBiH, Udruženje sudija/sudaca u FBiH i Udruženje sudija u BiH) povodom javnih komentara i insinuacija člana Predsjedništva BiH u vezi postupanja tužilaca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru vezano za istragu ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, izražava punu podršku nezavisnom, nepristrasnom, profesionalnom i odgovornom radu pomenutih pravosudnih institucija i naših kolega.

Podržavaju saopćenje Tužilaštva RS

– ZKT oštro osuđuje miješanje izvršne vlasti u rad pravosuđa i ističe da napadi i pritisci na pravosudne institucije i na postupajuće tužice kao i prijetnje u pogledu statusa tužilaca poprimaju konture uhodanog metoda. Sama komunikacija člana Predsjedništva BiH je dio takve metode i u suprotnosti je s principom podjele vlasti i s opredjeljenjem Bosne i Hercegovine za pristupanje Evropskoj uniji.

U tom smislu, podržavamo saopćenja Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Udruženja tužilaca RS i VSTV BiH kojim se staje u zaštitu postupajućim tužiocima i tužilaštvima – navodi se u saopćenju ZKT-a.

Podsjećaju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, medije i građane, da je uspostavljanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa obaveza koja proizlazi iz garancija člana 6. stava 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i važećeg ustavnog i zakonodavnog okvira u Bosni i Hercegovini.

Ističu da je nezavisnost pravosudnog sistema u neposrednoj zavisnosti od statusa tužilaštva i sudova kao institucija pravosuđa i posebne grane vlasti, ali je također ovisna o materijalnim i formalnim garancijama tužilačke i sudske nezavisnosti.

U ZKT-u smatraju da iznošenje stavova sa političkih govornica, direktne i indirektne prijetnje tužiocima i sudijama, ulazi u domen nedozvoljenih intervencija izvršne vlasti u pravosuđe i da predstavlja pokušaj političkog usmjeravanja pravosudnog rada. ZKT ne pristaje na ovakav metod i koristit će raspoložive mogućnosti da mu se suprostavi.

ZKT insistira na očuvanju nezavisnosti tužilaštava i naglašava da nijedan državni organ, institucija, ili pojedinac nema pravo da u javnim nastupima koristeći poziciju javnih funkcija sugerira tužilaštvu način i obim provođenja istrage, da iznosi direktne i indirektne prijetnje nosiocima pravosudne vlasti i da postavlja pred institucije pravosuđa zahtjeve koji ulaze u domen istrage, u domen stručnosti, ličnih ili porodičnih osobina tužilaca.

Postoje mehanizmi

ZKT zbog toga naglašava da postoje institucionalni mehanizmi koji omogućuju da se konkretna saznanja o nezakonitom i/ili neetičnom radu i postupanju tužilaca prijave nadležnim organima, uključujući Ured disciplinskog tužioca pri VSTV BiH i poziva na korištenje zakonom predviđenih procedura i institucija.

ZKT insistira na povjerenju i profesionalnoj saradnji između agencija za provođenje zakona i tužilaštava, te još jednom naglašava da je ovaj odnos, oslobođena od bilo kakvih interesnih utjecaja, od ključnog značaja za ispunjavanje svrhe i uloge koju imaju u ustavnom sistemu.

U Zajedničkom koordinacionom tijelu udruženja sudija i tužilaca u BiH djeluju Udruženje tužilaca/tužitelja FBiH, Udruženje sudija/sudaca u FBiH, Udruženje žena sudija u BiH, Udruženje sudija u BiH po pitanjima od zajedničkog interesa s ciljem promoviranja, jačanja i zaštite nezavisnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti i integriteta pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare