Smajlbegović i Nenadić iz Udruženja poslodavaca na sastanku
Vijesti

Udruženje poslodavaca FBiH traži od Vlade FBiH hitan sastanak: Ograničite rast cijena struje

Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo od Vlade Federacije BiH hitno sastanak zbog cijena struje.

Kako je saopćeno, Vlada FBiH uprkos pozivu da što prije donese odluku kojom se rast cijena struje za privredna društva ograničava na 20 posto za 2023. godinu, to još nije učinila.

Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo je da se što prije održi sastanak o ovoj temi.

“Pitanje cijene električne energije je od izuzetnog značaja za poslovanje privrednih subjekata u FBiH. Zbog toga je neophodno i hitno da do kraja ove godine utvrdite cijenu struje za privredne subjekte za 2023. godinu“, navodi se u zahtjevu UPFBiH.

UPFBiH predlaže da se sastanak održi do kraja oktobra. Cilj je da se na vrieme pripreme odluke kako bi se već na nekim od narednih sjednica mogle u usvojiti.

UPFBiH insistira da se ovo pitanje riješi poučeni prošlogodišnjim negativnim iskustvom. Tada su zbog nepravovremenog donošenja odluke mnoge kompanije bile prisiljene za prvih sedam dana januara platiti astronomske račune za potrošnju električne energije za tzv. rezervno snabdijevanje.

Kako navode, neophodno je da Vlada FBiH što prije donese odluku o ograničenju kako bi odluka bila na snazi od 1.1.2023.

Tako bi privredni subjekti na vrijeme dobili i potpisali ugovore o snabdijevanju strujom.

Iz UPFBiH još jednom podsjećaju na pozitivne efekte ranije odluke o ograničenju od 20 posto. Zbog toga su, kako navode bh. kompanije su uspjele sačuvati radna mjesta. Ali i sačuvati nivo proizvodnje i konkurentnost privrede Bosne i Hercegovine na inozemnim tržištima.

“Sve to je rezultiralo rekordnim rastom priliva sredstava u budžetske i vanbudžetske fondove. Također, pokazalo se da je povećanjem cijena struje bh. privredna društva za 20 posto, sačuvana stabilnost elektroenergetskog sektora u FBiH. Ali i Elektroprivrede BiH, koja uz uredno snabdijevanje domaćih kompanija i dalje izvozi značajne količine struje”, saopćili su.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare