Sport

UEFA i Real Madrid pomažu ugroženoj djeci

Evropska nogometna federacija (UEFA) i španski velikan Real Madrid su preko svojih fondacija pokrenuli zajedničku akciju pomoći ugroženoj djeci širom Evrope.

UEFA-ina fondacija za djecu i Fondacija Madrid udružile su se kako bi djeci pružili priliku učestvovati u sportskim, obrazovnim i društvenim aktivnostima koje su ključne za njihov razvoj.

U organizaciji dvije fondacije u programu će učestvovati 600-tinjak dječaka i djevojčica iz Italije, Portugala, Rumunije, Velike Britanije i 14 madridskih škola.

Program nudi mladima mogućnost učešća u sedmičnim treninzima i turnirima, te interakciju s vršnjacima slijedeći isti obrazovni kurikulum koji je osmislila Fondacija Real Madrid.

“Nakon što sam imao priliku biti lično uključen u razne projekte, vidio sam da je nogomet izuzetno moćno sredstvo”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

PROČITAJTE  Kraj jedne ere: Ramos nakon 16 godina napušta Real Madrid

“Bilo da se radi o izbjegličkim kampovima širom svijeta, nemirnim predgrađima evropskih gradova ili zaboravljenim konfliktnim zonama, sve aktivnosti koje podržava UEFA-ina Zaklada za djecu ojačale su moju želju da europski nogomet preuzme svoju ulogu u društvenom razvoju mladih širom svijeta,” dodao je prvi čovjek evropskog nogometa, prenosi Hina.

Realov direktor Emilio Butragueno naglasio je kako postoji “globalna osjetljivost prema onima kojima je to najpotrebnije”.

“Svi smo igrali nogomet na ulici, barem oni iz moje generacije. Ideja je bila približiti se toj djeci i koristiti nogomet kao edukativni alat za prijenos vrijednosti. Nogometni svijet je, općenito, velikodušan, kao što je to općenito u svijetu sporta. Postoji globalna osjetljivost prema onima kojima je to najpotrebnije,” naglasila je legenda “Kraljevskog kluba”.

PROČITAJTE  Kakva majstorčina: Fantastičan pogodak magičnog Kevina de Bruynea
Tagovi:


Povezani postovi: