Sport

UEFA ne vidi ništa sporno, Srbija se žestoko buni. Na tribinama dozvoljeni simboli i zastava “Velike Mađarske”

Zastava “Velike Mađarske” nije nikakav politički simbol, barem tako tvrdi Evropska kuća fudbala.

Zastava i simboli „Velike Mađarske“ će moći slobodno da se pojavljuju na utakmicama ove reprezentacije koja će u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrati i protiv Srbije, prenosi Nova.rs.

Na mapi ove države se nalaze dijelovi teritorije koji pripadaju Srbiji, čitava Vojvodina. Tu su i dijelovi koji pripadaju Sloveniji, Rumuniji, Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji.

Te teritorije su nakon Prvog svjetskog rata pripale državama pod čijim su okriljem i danas.

„MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolom za prikazivanje historijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja.

Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pjesme navijača“, stajalo je, između ostalog, u saopćenju Fudbalskog saveza Mađarske.

Zaključak je da se ne govori o pretenziji na tuđe teritorije, već isključivo o veličanju i poštovanju države koja je nekada postojala.

Rumunski političari su već reagovali i poručili da je ovakva odluka nedopustiva. Tvrde da UEFA (Evropska fudbalska federacija) i FARE (Mreža uspostavljena da se bori protiv diskriminacije u evropskom fudbalu) uopće nisu provjerili informacije koje su im dostavljene.

Srbija će 7. septembra dočekati Mađarsku u Beogradu. Potom 14. oktobra slijedi gostovanje u Budimpešti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare