Sport

UEFA odlučuje u utorak: Hoće li se Liga prvaka i Evropska liga završiti u Turskoj

UEFA razmatra neobičan pristup završetku ovosezonske Lige prvaka i Evropske lige, uoči zasjedanja zakazanog za 17. mart.

Trenutno su sve utakmice u obje konkurencije stopirane. Oba takmičenja su prekinuta zbog pandemije virusa Covid-19.

Međutim, prema izvještajima u Diario AS, UEFA razmatra radikalan pristup kako bi završila takmičenja osmine finala Lige prvaka i Evropske lige.

Navodno, UEFA razmatra jednu od dvije mogućnosti za četvrtfinala Lige prvaka, koja će se navjerovatnije igrati iza zatvorenih vrata.

Jedna opcija je da se sve četiri utakmice igraju na neutralnom stadionu, a druga je da se sve utakmice igraju na jednom od stadiona četvrtfinalista, o čemu bi odlučila UEFA.

Kao neutralno mjesto spominje se Turska, a istanbulski olimpijski stadion Ataturk postavljen je kao krajnji domaćin ove sezone.

Polufinala i finala oba takmičenja trebala bi biti odigrana u četiri dana, sa sjedištem u jednom gradu, kako bi se omogućilo oslobađanje više datuma za završetak domaćih prvenstava.

Diario AS također navodi da je UEFA razmatrala prelazak Euro 2020. u Tursku, zbog malog broja potvrđenih slučajeva koronavirusa u toj zemlji.

Međutim, to je malo vjerovatno, s obzirom da bi fanovi koji dolazili bodriti svoje reprezentacije mogli širiti  zarazu. Trenutno je najizglednija opcija da se EURO odgodi za 2021. godine.

Svih 55 nacionalnih saveza UEFA-e sastat će se na telekonferenciji u utorak, kada će odlučiti o o sljedećim koracima za evropski nogomet.