Sport

UEFA pokrenula postupak protiv Mourinha, Portugalac će skupo platiti ponašanje nakon poraza

UEFA je optužila trenera Rome Josea Mourinha za korištenje uvredljivog jezika protiv dužnosnika na finalu Europske lige u srijedu.

Portugalac (60) je dobio žuti karton od strane engleskog suca Anthonyja Taylora u Budimpešti, gdje je Sevilla pobijedila njegovu Romu poslije penala i osvojila Evropsku ligu.

Nakon poraza Mourinho je bio vrlo neraspoložen i našao je na parkingu suca Taylora. Tom prilikom koristio je ružne riječi da se sukobi s njim.

Osim Mourinha, pod istragom UEFA-e su oba kluba zbog ponašanja igrača i navijača.

Navijači obje ekipe navodno su bacali predmete i palili vatromet, dok su se fudbaleri obje ekipe "nedolično ponašali".

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo UEFA-e (CEDB) o kaznama će odlučiti u narednim danima.

Šta je Mourinho radio?

Mourinho je kritikovao sudiju Taylora na press konferenciji poslije meča, a kasnije je uhvaćen na parkingu ispod stadiona kako gunđa i daje oštre komentare dok su se Englez i drugi dužnosnici ulazili u autobus.

Bivši trener Chelseaja, Manchester Uniteda, Intera, Real Madrida i Tottenhama više je puta psovao i dva puta vikao o "sramoti", prije nego što je nastavio pričati na italijanskom.

Situaciju je pokušavao smiriti UEFA-in glavni sudac Roberto Rosetti.

Muke za Taylora tada nisu prestale jer su ga navijači Rome dočekali na aerodromu u Budimpešti gdje su vikali na njega i njegovu porodicu.

Inače četvrti sudac Michael Oliver je tokom utakmice više puta pozivao Taylora na klupe da nešto poduzme oko Mourinha jer se on nije mogao izboriti s njim.

Zanimljivo da je Taylor podijelio čak 13 kartona u finalu Evropa lige od čega sedam igračima Rome što je rekord za jedno finale.

Mourinho je najviše Tayloru zamjerao što nije svirao penal za Romu u drugom poluvremenu kada je jedan od fudbalera Seville igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Mnogi stručnjaci nakon utakmice su se saglasili da je to morao biti penal.

Inače, za Mourinha je taj poraz bio prvi u finalima nekog evropskog takmičenja.