Sport

UEFA pozdravlja odluku ministara Evropske unije. Ovo je prekretnica za evropski sport i kraj snova o Super ligi!

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) pozdravila je odluku ministara zaduženih za sport Evropske unije (EU), koji su u utorak u Bruxellesu podržali evropski model sporta.

Time se, između ostalog, ističe solidarnost, otvorenost takmičenja i dostupnost sporta za sve.

U UEFA-i smatraju da je ovo prekretnica u oblikovanju evropskog sporta u narednim decenijama.

– Ovo je ključni korak za članice EU. Više nema sumnje da će Evropa i evropski sport štititi i promovirati naš evropski sportski model. Sada imamo dugoročni plan na evropskom nivou da branimo evropski sport. Uz ovu podršku evropski nogomet će i dalje biti vodeći primjer našeg sportskog modela – rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Ministri sporta 27 država članica EU jednoglasno su podržali rezoluciju Vijeća EU o evropskom modelu sporta. Istovremeno su pozvali da se evropski organizovani sport zaštiti od prijetnji kao što su takmičenja zatvorenog tipa, saopštila je UEFA, prenosi STA. 

Usvajanje ove rezolucije uslijedilo je nakon nedavne podrške evropskom modelu sporta od strane Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Rezolucija Vijeća Evrope je prekretnica koja će oblikovati evropski sport u narednim decenijama i predstavlja budućnost evropske sportske politike, dodali su iz UEFA-e.

Također su naglasili da 27 država članica EU na taj način prepoznaje centralnu ulogu saveza u organizaciji i radu resornih sportova. Istaknuli su koncept piramidalnog modela sporta, otvorenog sistema napredovanja i ispadanja u viši ili niži rang takmičenja, brigu o sportu za djecu, solidarnost, nacionalni identitet i društvene i obrazovne funkcije ovog modela.

Time su odbacili zatvorene vrste takmičenja, poput pokušaja Evropske Superlige, te dali značaj otvorenosti u sportskim takmičenjima i prednost sportskim kriterijumima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare