Sport

UEFA presudila: Oštra kazna za vrijeđanje Zlatana Ibrahimovića

Svijet je obišao snimak u kojem se čuje navijač Crvene zvezde kako vrijeđa Zlatana Ibrahimovića na nacionalnoj osnovi, dok ovaj mirno sjedi na tribini stadiona „Rajko Mitić“ i posmatra prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope.

I nije to bio jedini incident, UEFA-ini delegati uočili su još neke nedostatke u organizaciji tog susreta, pa će Crvena zvezda naredne kvalifikacije za evropska takmičenja – skoro izvijesno za Ligu šampiona – početi pred praznim tribinama, prenosi Mozzartsport.

Evropska kuća fudbala je naime kaznila Zvezdu sa dvije domaće utakmice bez prisustva navijača, s tim da je ova druga uslovna, ako bi se izgred ponovio u narednih godinu dana.

Osnov za kaznu je rasističko ponašanje njenih navijača. Pod taj termin “rasističko ponašanje“ UEFA svrstava i uvrede na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Na toj narednoj utakmici Zvezda će morati da igra sa parolom “#NoToRacism“ (Ne rasizmu) sa UEFA-inim logom.

Dalje, zbog “provokativne poruke uvredljive sadržine“ morat će da plati i novčanu globu od 25.000 eura, a još 5.000 će proslijediti na UEFA-in račun zbog kršenja bezbjednosnih protokola tokom pandemije koronavirusa. Posljedica toga što su na utakmici prekršena pravila o prisustvu navijača, što se nije poštovala socijalna distanca i što nisu bili primijenjeni svi higijenski propisi.

Pomenutih 30.000 eura Zvezda će morati da plati u narednih 90 dana. Uslovna kazna važi do 13. aprila 2022.Povezani postovi: