Sport

UEFA zbog invazije na Ukrajinu izbacila ruske klubove i reprezentaciju iz svih takmičenja

Sport u Rusiji iz sedmice u sedmicu doživljava udarce, teniseri neće igrati na Wimbledonu, košarkaških klubova nije bilo u Euroligi u završnici sezone, a UEFA je donela odluku o sezoni koja tek slijedi.

Naime, krovna organizacija evropskog fudbala donijela je odluku da sve ruske reprezentacije i timove izbaci iz svojih takmičenja.

Tako Rusija neće igrati u Ligi nacija (trebalo da budu dio grupe 2 B divizije), zbog čega će biti automatski prebačeni u C diviziju, a ozbiljan udarac pretrpjeli su i klubovi. Naime, ekipe iz ove zemlje neće učestvovati u eurokupovima u sezoni 2022/2023, a zemlji će biti dodijeljen najmanji broj bodova koji su klubovi osvojili u prethodnih pet godina (4.333).

Žesnka fudbalska reprezentacija izbačena je sa Evropskog prvenstva koje će od 6. do 31. jula biti održano u Engleskoj, umesto njih će igrati Portugal, kao i iz kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. godine, u kojima je trebalo da igraju u grupi sa Danskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Malton i Azerbejdžanom.

Pored toga, kandidatura Rusije za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. ili 2032. godine je proglašena nelegitimnom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare