Vijesti

Ugrožena i BiH. Hoće li Rusija podstaći napetosti na još jednom “bojnom polju”?

Dok se invazija na Ukrajinu bliži prvoj godišnjici, rastu strahovi o pokušajima da Rusija podstakne tinjajuće napetosti na “drugom bojnom polju”.

Zapadni Balkan, grupa od šest zemalja za koje su zvaničnici Evropske unije više puta rekli da pripadaju evropskoj porodici, sastoji se od Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, prenosi CNBC.

Najmoćnije oruđe Zapada

Ove države još nisu članice bloka od 27 država EU. Ova regija broji otprilike 18 miliona stanovnika u južnoj i istočnoj Evropi.

Poznata je kao arena geostrateškog rivalstva. Moskva, Bruxelles i Washington su među onima koji se bore za utjecaj.

Obećanje pristupanja EU smatra se najmoćnijim oruđem Zapada za stabilizaciju i integraciju regije. Čelnici Zapadnog Balkana nedavno su pozdravili ono što se čini novim načinom razmišljanja za jačanje veza.

No, zabrinutost zbog utjecaja Rusije na zapadnom Balkanu, području koje je još uvijek obilježeno etničkim ratovima iz 1990-ih, pojačala se nakon potpune invazije Kremlja na Ukrajinu.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da, osim Kijeva, vjeruje da je regija Zapadnog Balkana “meka tačka” evropske sigurnosne arhitekture.

NATO među svoje članice ubraja Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Objavio je da je primijetio kibernetičke napade, dezinformiranje, zastrašivanje i druge destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu u proteklih 12 mjeseci.

Ovo je dodatak stalnim regionalnim napetostima, uključujući Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Vojni savez predvođen Sjedinjenim Američkim Držasvama također je upozorio na strane aktere koji rade na potkopavanju napretka. Pendarovski kaže da je Zapadni Balkan već nekoliko godina meta ruske politike koja izaziva podjele.

“Moja procjena je da je, ako će Rusija nekako pokušati skrenuti pozornost Zapada s Ukrajine, koja je naravno glavno ratište i propaganda, regija Zapadnog Balkana tome sklonija nego Baltik.

Rusija pokušava potkopati napore

Dakle, trebali bismo voditi računa o tome”, rekao je Pendarovski prošlog mjeseca.

“Čini mi se da je takozvana slaba tačka u cijeloj panevropskoj sigurnosnoj arhitekturi upravo sada, osim Ukrajine naravno, Zapadni Balkan.”

Priča se da Rusija zamjera težnju zemalja Zapadnog Balkana za integracijom u EU i NATO. Kremlj se optužuje da radi na iskorištavanju etničkih i vjerskih razlika kako bi potkopao te napore.

Moskva, koja već dugo njeguje veze sa Srbijom i drugim saveznicima, odbacila je tvrdnje da nastoji posijati haos širom regije.

Adnan Ćerimagić, viši analitičar za Zapadni Balkan pri organizaciji European Stability Initiative, rekao je da se slaže s Pendarovskim o sigurnosnoj procjeni regije usred ruskog rata u Ukrajini.

“Razlog zašto bih se složio je taj što, kao i u Rusiji, na Zapadnom Balkanu postoji politička vizija koja nije u skladu s trenutnim oblikom njegovih granica”, rekao je Ćerimagić za CNBC.

Dodao je da ruski rat u Ukrajini Evropi daje jasnu priliku za učvršćivanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Rekao je da bi blok mogao iskoristiti ovaj trenutak dajući konkretnu ponudu zemljama, dopuštajući im da se pridruže do 2027. ili 2030., ako provedu potrebne reforme.

Invazija na Ukrajinu

“Mislim da će, ako žele sklopiti posao, morati pojačati ponudu prema regiji”, rekao je Ćerimagić.

Zvaničnici EU nastojali su potvrditi važnost uključivanja Zapadnog Balkana u blok nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Regionalni čelnici – u oštroj promjeni tona u odnosu na samo nekoliko mjeseci prije – pohvalili su ovaj razvoj događaja krajem prošle godine.

Na summitu EU-Zapadni Balkan početkom decembra, koji je prvi put održan u balkanskoj regiji, blok je naglasio “punu i nedvosmislenu predanost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji”.

Peter Stano, glavni portparol EU za vanjske poslove, rekao je kako u potpunosti odbacuje kritike da EU nije učinila dovoljno kako bi podržala priključivanje Zapadnog Balkana.

“Činjenica da su u procesu pristupanja znači da su svakim danom sve više integrirane s EU na temelju svojih napora u provedbi reformi i uz značajnu pomoć EU”, rekao je Stano.

Upitan o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u regiji, Stano je odgovorio:

“Više je pitanje stabilnosti nego sigurnosti kao takve. To nije ratna zona. Neće postati ratna zona iz dva razloga. Neke zemlje u regiji već su članice NATO-a. U drugima imamo misije EU (vojne i civilne). Sve su one u procesu pristupanja EU.

Ovo pruža dovoljno preventivnih mjera zaštite od izbijanja bilo kakvog teškog sukoba”.

Rusija podstiče incidente i napetosti

Ističe da još uvijek ima incidenata i napetosti, “ali ovo je nešto drugačije i povezano je s prijašnjim neriješenim problemima.”

“Sigurno je da je Zapadni Balkan drugo bojno polje za Rusiju u smislu stranog uplitanja i manipulacije informacijama.

Bilo je i prije, ali nakon Ukrajine to se intenziviralo u smislu sveukupnog uplitanja, uključujući kibernetičke napade i pokušaja potkopavanja stabilnosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi da se oni približe EU”, rekao je Stano.

I NATO je objavio da je Strateški koncept grupe odobren na summitu u Madridu u junu prošle godine potvrdio stratešku važnost zapadnog Balkana za vojni savez.

“Jasno je da ruska invazija na Ukrajinu utječe na stabilnost naših ranjivih partnera. Izlaže ih većem riziku zloćudnog utjecaja.

Nastavit ćemo raditi zajedno na očuvanju stabilnosti i poduprijeti reforme i otpornost u regiji. Sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu su važni za NATO i za mir i stabilnost u Evropi”, rekao je zvaničnik NATO-a za CNBC.

SAD su “ključni igrač”

Pendarovski iz Sjeverne Makedonije prošlog je mjeseca opisao SAD kao “ključnog igrača” u pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana nakon rusked invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je za CNBC da je Washington i dalje duboko angažiran u regiji. Opisao je budućnost Zapadnog Balkana kao “potpuno unutar EU”.

“Ne smijemo dopustiti da ruska vlada koristi svoj rat kako bi kočila napredak zemalja zapadnog Balkana. Rusija je jasno pokazala da ne dijeli iste vrijednosti i da ne brine za njihove najbolje interese.

Ruski rat također je razjasnio koliko je hitan naš rad da pomognemo svim zemljama zapadnog Balkana da u potpunosti unaprijede demokratske reforme i konsolidaciju nužnu za postizanje njihovih težnji integracije u evropske i euroatlantske institucije”, objavili su iz State Departmenta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare