Svijet

Ugur Sahin koji je razvio vakcinu protiv Covida-19: Virus će do kraja ljeta biti pod kontrolom

Ugur Sahin, osnivač BioNTecha koji je s Pfizerom razvio vakcinu protiv covida-19, vjeruje da će virus do kraja ljeta biti pod kontrolom u većini evropskih država i u SAD-u.

Nijemci su sve nestrpljiviji oko restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa, a vlade država Evropske unije kritizirane su zbog sporog vakcinisanja stanovništva i poteškoća u nabavci vakcina.

“Bit će izbijanja virusa i mutacija, ali neće plašiti”

Sahin, osnivač njemačke kompanije BioNTech, smatra da su ti problemi privremeni, da je moguće vakcinisati 70 posto Nijemaca do kraja septembra i da virus tada više neće biti toliki problem.

“U mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja ljeta više neće biti potrebna opća zatvaranja”, rekao je za novine Welt am Sonntag.

“Bit će izbijanja virusa, no ona će biti pozadinski šum. Bit će mutacija, ali nas neće plašiti.”

Dosad je u Njemačkoj barem jednu dozu vakcina primilo gotovo 9 posto stanovništva. U Britaniji je jednu dozu primilo više od 50 posto državljana.

“Popularnost konzervativaca pada zbog sporog vakcinisanja i mjera”

Sporo vakcinisanje i nastavak restriktivnih mjera u Njemačkoj utječu na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel kojima prema anketama pada podrška u godini izbora, prenosi agencija Reuters.

“Mnogi su jednostavno razočarani”, kazao je bavarski konzervativni premijer Markus Soder, potencijalni nasljednik Merkel na parlamentarnim izborima, za novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Krivim potezom može se riskirati da ovaj treći val virusa postane trajan”, rekao je u uoči sastanka regionalnih i nacionalnih čelnika u ponedjeljak na kojem će se razgovarati o mjerama protiv covida-19.

“Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primijeniti svugdje u Njemačkoj”, naglasio je Soder govoreći o mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mjera protiv koronavirusa.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare