Politika

Uhapšene dvije osobe na protestu zdravstvenih radnika u Mostaru

Za vrijeme današnjeg protestnog okupljanja zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskogg kantona (HNK) pred zgradom Vlade HNK u Mostaru uahpšene su dvije osobe zbog narušavanja javnog reda i mira, potvrdio je za Fenu glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić.

"Dvije osobe lišene su slobode zbog narušavanja javnog reda i mira, i one se prekršajno obrađuju u policijskoj stanici Mostar-Centar", kazao je Marić.

Vezano za postavljanje šatora kod zgrade županijske Vlade iz MUP-a navode kako su lokacije predviđene odlukom za takva javna okupljana SRC Kantarevac i plato Sjevernog logora.

"Mjesno i stvarno nadležna PU Mostar pisanim je putem upozorila organizatore protesta da su dužni pridržavati se odredba Zakona o javnom redu i miru, Zakona o sigurnosti prometa na cestama BiH, kao i svih epidemioloških mjera naloženih naredbom Kriznog štaba ministarstva zdravstva FBiH", poručili su iz kantonalnog MUP-a.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije Dalibor Vuković kazao je ranije danas kako sindikati sve rade zakonito te da je parcela na kojoj su postavljeni šatori privatni posjed ustupljen na korištenje od strane vlasnika.