Region

Ukinuta presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, javlja nova.rs.

Prema ukinutoj presudi Ćuruviju je ubilo NN lice, a da su DB-ovci za to pripremili “teren”.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, koje se dogodilo, 11. aprila 1999. godine, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Apelacioni sud je istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

U detaljnom obrazloženju odluke, koja je danas objavljena na njegovom sajtu, Apelacioni sud je ukazao da su osnovane žalbe kojima se ukazuje da je prvostepeni sud povredio “objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu”, čime je učinio bitne povrede odredbi krivičnog postupka.

PROČITAJTE  Epidemiolog Kon upozorava: Situacija u bolnicama je katastrofalna. Nemamo dovoljno kreveta, pacijenti se šalju kući prije vremena

Naime, kako podsjeća apelacija, tužilac je do kraja suđenja ostao pri svojim tvrdnjama iz optužnice, dok je prvostepeni sud nakon toga, izmenio činjenični opis iz optužnice, tako što u presudu dodao određene činjenice i okolnosti koje nisu bile sadržane u optužnici.

Na ovaj način su okrivljeni oglašeni krivim za nove činjenice i radnje za koje nisu optuženi i o kojima u toku postupka nisu izvođeni dokazi, navodi Apelacioni sud ukazujući da tu pre svega misli na uvođenje „NN lica“ u presudu, koje je, prema viđenju prvostepenog suda, učestvovalo u izvršenju krivičnog djela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac.

Također, Apelacioni sud zamjera Specijalnom što je dodavanjem novih radnji u presudi, za koje nisu bili optuženi – Radonjić, Kurak i Romić, značajno izmijenio činjenično stanje iz optužnice.

PROČITAJTE  Najveća jugoslovenska legenda nije dobro: Mišu Kovača smjestili u bolnicu

Pri tome se, kako je ukazao Apelacioni sud, u ukinutoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud, sa nesumnjivom izvesnošću, utvrdio prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je NN lice postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije.

“Istovremeno, uvodenjem NN lica u činjenicni opis radnje krivičnog dela, na više mesta, u različitim segmentima, izreka presude je učinjena nerazumljivom, jer najpre ostaje nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom NN licu ili su u pitanju više NN lica, da li je isto NN lice nalogodavac, lice sa kojim okrivljeni postižu prethodni dogovor, a takođe i neposredni izvršilac krivicnog dela, ili se radi o različitim NN licima”, ukazala je apelacija.Povezani postovi: