Vijesti

Uklonjen kiosk na Baščaršiji: Da li će iko odgovarati za ovu sumnjivu javnu nabavku?

Općina Stari Grad Sarajevo je izvršila demontažu i uklanjanje bespravno postavljenog montažno-demontažnog objekta privremenog karaktera koji se nalazio u ulici Ćurčiluk mali bb, a čiji je investitor Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Demontirani objekat je deponovan na adekvatnu lokaciju gdje će biti fizički zaštićen od eventualnih oštećenja. Turistička zajednica KS, kao investitor objekta, ima rok od godinu dana za njegovo preuzimanje. Trošak nastao postupkom uklanjanja i deponovanja objekta, Općina će potraživati sudskim putem od investitora objekta.

Odobrenje o privremenom postavljanju ovog objekta, koje je nadležna općinska služba izdala Turističkoj zajednici KS, isteklo je 25. januara 2021. godine.

Turistička zajednica KS nije podnijela novi zahtjev za postavljanje objekta, te je urbanističko-građevinski inspektor, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, Zakonom o inspekciji i Odluci o postavljanju privremenih objekata donio rješenje o uklanjanju.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu u dva navrata tražila produženje roka obećavajući da će objekat biti stavljen u funkciju. Prvi rok koji im je postavljen bio je 4. septembar 2021. godine, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić produžio rok za još deset dana. Po isteku tog roka, traženo je novo produženje za još deset dana, te im se izašlo u susret i rok produžen sve do 31. oktobra 2021. godine. Turistička zajednica KS nije ispoštovala nijedan postavljeni rok, niti dogovor. Osim toga, objekat nije stavljen u fukciju već tri godine.

Uklonjen kiosk na području Općine Stari Grad

Urbanističko-građevinski inspektor je 1. novembra u ponovnom postupku donio rješenje kojim se Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo nalaže da odmah po prijemu rješenja ukloni privremeno postavljeni montažni objekat namjene za turistički info centar, a 03. novembra je donesen Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja. Ostavljen je rok od 24 sata.

Kako investitor nije postupio prema rješenju, Općina Stari Grad Sarajevo pristupila je uklanjanju objekta prinudnim putem u petak, 5. novembra Demontaža i uklanjanje završeni su jučer, 06. novembra.

Pitanje koje se na kraju postavlja – da li će iko odgovarati za ovu sumnjivu javnu nabavku i sav nemar zbog kojeg je kiosk bio tema svih domaćih i regionalnih medija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare