IT

Ukoliko vam stigne ova poruka na mobitel, ni slučajno je nemojte otvarati

Velikom broju građana u Srbiji je preko aplikacije Messenger stigla poruka sa linkom i tekstom: "Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu. Jesi li to ti."

Srbijanska policija je apelovala na građane da ne otvaraju takve linkove te da poruku obavezno obrišu sa telefona. Prije toga poželjno je "screenshot" poruku i poslati je Tužilaštvu ili Odjeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal, navodi se u saopćenju.

- Najvjerovatnije se radi o tzv. 'fišing' kampanji gdje, u okviru takvih kampanja, kriminalci pokušavaju da dođu u posjed informacija o korisničkom nalogu određene osobe da bi taj nalog poslije zloupotrebili - upozorava Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Srbije.

Posljedice često mogu biti veoma ozbiljne, zato budite oprezni.

Cyber kriminalci mogu iskoristiti vaše podatke za otvaranje naloga na kockarskim sajtovima, a mogu preuzeti i kontrolu nad vašim računom u banci.

Stručnjak za cyber sigurnost Luka Milinković kaže da je njihova prva korist preuzimanje ličnih podataka.

- Piše, na primjer: unesite vaše podatke da biste vidjeli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Facebook radi sigurnosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke - objašnjava Milinković, prenosi RTS.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procijenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati. Prvo provjerite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci.