Svijet

Ukrajina danas slavi. Ljudi masovno objavljuju slike zastava i domoljubne pjesme

Ukrajinci su danas izvjesili državne zastave i intonirali su himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije za koju su zapadne sile rekle da bi mogla biti neizbježna.

Žuto-plave zastave istaknute su na školama, bolnicama i mnogim trgovinama na Dan jedinstva, novi praznik koji je ove sedmice uveo predsjednik Volodimir Zelenskij nakon što je Rusija nagomilala vojsku pored ukrajinskih granica. Rusija je negirala da će napasti, no upozorila je da bi mogla poduzeti neodređene “vojno-tehničke akcije” ne budu li ispunjeni njezini sigurnosni zahtjevi, uključujući ograničenje NATO-a.

Na glavnoj ulici Hreščatik u središtu Kijeva, gdje su zastavama ukrašeni vladini uredi, za mnoge je običan dan. “Normalan je dan, a te zastave ovdje su s razlogom, da pokažu kako se nikoga ne bojimo. Nisu nas zastrašili”, rekao je Mikola koji ima mali štand s kafom.

Iz zvučnika na lokalnom vladinu uredu u glavnom gradu Kijevu odjekuju domoljubne pjesme, a na vladinim YouTube kanalima emitiraju se govori i podsjeća na ukrajinsku državnost. Zelenskij je u televizijskom obraćanju rekao da su Ukrajinci ujedinjeni oko zajedničke želje “da žive u miru, sretno, u obitelji, s djecom s roditeljima”.

“Niko ne može voljeti naš dom kao mi. I samo mi, zajedno, možemo štititi svoj dom”, rekao je.

Zelenskij, i sam aktivni korisnik društvenih mreža, pozvao je Ukrajince da objavljuju slike i videozapise s ukrajinskom zastavom te da dodaju hashtagove. Na Instagramu korisnici objavljuju fotografije pod hashtagom #UnityDay.

Zelenskij je dugo govorio da, premda vjeruje da Rusija prijeti napadom na njegovu zemlju, zapadni saveznici precjenjuju vjerovatnost neposredne invazije, odgovarajući na napore Moskve da zastraši Ukrajinu i posije paniku.

Mihajlo Podoljak, savjetnik u Zelenskijevom uredu, rekao je ove sedmice da je predsjednik odabrao 16. februar kao domoljubni praznik djelomično ironično, kao odgovor na medijske izvještaje da bi se invazija mogla dogoditi u srijedu.

U utorak je rusko ministarstvo odbrane saopćilo kako nakon vježbi vraća dio vojnika u njihove baze. Sjedinjene Države i njihovi saveznici rekli su da dosad nisu potvrdili taj potez. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je više od 150.000 ruskih vojnika trenutno raspoređeno u blizini Ukrajine.

Nekoliko sati nakon ruske objave, Ukrajina je rekla da su internetske mreže njezina ministarstva odbrane i dvije banke pod kibernetičkim napadom. Iako Kijev nije rekao ko stoji iza incidenta, u saopćenju se sugerira da upire prstom u Rusiju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare