rakete i dronove olaf scholz na sistemu gepard
Svijet

Ukrajina dobija ‘otrov‘ za ruske rakete i dronove: Moći će mnogo bolje štititi infrastrukturu

Prema obavještajnom izvještaju Ministarstva odbrane Velike Britanije, u Ukrajini se posljednjih mjeseci značajno smanjio broj naleta ruskih borbenih aviona. Trend ne čudi ako se zna da je Rusija dosad izgubila više od 60 borbenih aviona u ovome sukobu. Tome treba pridodati i zadnje srušene aparate. To su lovac Suhoj-24M FENCER i jurišni avion Suhoj-25 FROGFOOT koje su izgubili prošle sedmice. Ali i dalje za napade koristi rakete i dronove.

Dronovi samoubice

Ruska taktika kopnenih napada se već duže vrijeme uveliko oslanja na vizuelnu identifikaciju i nenavođeno streljivo. Ruske zračne snage vjerovatno ćenastaviti s niskim brojem kopnenih napada tokom zime, zaključuju britanski obavještajci. Nije tajna ni da Rusija borbene avione u Ukrajini nastoji kompenzirati iranskim dronovima samoubicama i njima prilično masovno udara na kritičnu infrastrukturu.

No, i agresorskim dronovima bi ova zemlja ubrzo mogla stati na kraj baš kao i ruskim avionima. Na putu za Ukrajinu je već više protuzračnih sistema i alata iz zemalja saveznica koji će im pomoći bolje zaštititi svoju civilnu i energetsku infrastrukturu. Oni su meta ruskih krstarećih projektila i letjelica tipa Šehid u doglednoj budućnosti.

Kijevu je od čitavog kontingenta svakako najvažnije da im iz Njemačke uskoro dolazi još barem sedam samohodnih protuzračnih topova tipa Gepard 1A2 ili SPAAG-ova. Piše to specijalizirani portal The Drive/War Zone. Berlin im je dosad već isporučio oko 30 takvih vozila na gusjenicama, s automatskim topovima od 35 mm na rotirajućoj kupoli s integriranim radarom.

Ovi samohodni protuzračni topovi imaju visoku stopu elevacije koja im omogućuje praćenje i najbržih zrakoplova. Povrh toga, svakako su i najpodesnije i najjeftinije sredstvo za suprotstavljanje bespilotnim zračnim sustavima poput dronova.

Vojna pomoć

Nakon nedavne posjete Kijevu, viši saradnik pri Evropskom vijeću za vanjsku politiku Gustav Cressel izjavio je da je glavna stavka na popisu svih želja ukrajinskih vojnika više ‘Geparda‘. Sve samohodne sisteme tipa Gepard će prije slanja u borbu i stavljanja u punu funkciju svakako trebati revidirati, servisirati i nadograditi. To bi se trebalo dogoditi najkasnije do proljeća.

I britanska vlada nedavno je potajno obećala flotu od 125 vučenih protuzrakoplovnih oružja neodređenog proizvođača i dizajna. To je pomoć u zaštiti ukrajinskih gradova od ruskih projektila, dronova i aviona. James Heappey, britanski ministar oružanih snaga, objasnio je 2. decembra da će britanska vlada osigurati oružje kao dio paketa vojne pomoći odobrenog 19. novembra.

“Tačni detalji u ovom trenutku ostaju komercijalno osjetljivi”, rekao je Heappey. Dodao je da nastavljaju blisko sarađivati s Ukrajinom. To uključuje i NATO-ovu i drugu nestandardnu opremu i streljivo.

U međuvremenu, američka vlada je Raytheonu, zrakoplovno-odbrambenom konglomeratu iz Virginije koji je i jedan od najvećih pružatelja obavještajnih usluga na svijetu, nedavno ugovorno odobrila 1,2 milijarde dolara vrijedan posao kupnje neodređenog broja nacionalnih naprednih raketnih sistema zemlja-zrak za Ukrajinu. Ugovor uključuje prateću opremu, usluge izvođača i rezervne dijelove kao podršku naporima u Ukrajini, a pokriva rad sve do 2025.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare