Svijet

Ukrajina je upravo napravila jednu od najvažnijih pobjeda za cijeli svijet: Ovo će se osjetiti globalno

“To je bila ključna bitka, i strateški i simbolički”, piše BBC dodajući da je Ukrajina ostvarila veliku pobjedu nad Rusijom.

“Ruske snage povukle su se sa Zmijskog otoka kod ukrajinske obale u Crnom moru kao znak dobre volje”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane dodajući da potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinci su, s druge strane, nedugo prije te objave saopćili da su pogodili ruske sisteme na otoku. BBC piše kako su se pojavile slike s otoka na kojima se vidi kako se dim izdiže u zrak pa je rusko priopćenje oko toga da su se povukli kako bi pokazali dobru volju malo nategnuto.

“Tokom noći, kao rezultat još jedne uspješne faze vojne operacije, neprijatelj je žurno evakuirao ostatke svog garnizona sa Zmijskog otoka u dva glisera… Trenutno je prekriven vatrom i čuju se eksplozije”, saopćili su Ukrajinci.

Kako god bilo, piše BBC, povlačenje Rusa sa Zmijskog otoka je velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

Podsjetimo, Zmijski otok, koji se nalazi manje od 40 km od ukrajinske obale i koji je Rusija napala prvog dana invazije, stekao je svjetsku slavu kada su ukrajinski graničari koji su se ondje nalazili odbili zahtjev ruskog ratnog broda za predaju. Od prvog dana rata vodi se bitka za Zmijski otok.

Historijski gledano, Zmijski otok bio je rumunski teritorij sve dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Kako je Rumunija do 1989. bila pod sovjetskim utjecajem, Bukurešt je prihvatio dogovor.

Ukrajina je preuzela kontrolu s krajem komunizma, a 2009. Međunarodni sud pravde odredio je teritorijalne granice otoka, dajući Rumunjskoj gotovo 80% epikontinentalnog pojasa pored otoka, a Ukrajini ostatak.

Zmijski otok nije samo od strateške koristi jer je ovaj dio Crnog mora bogat resursima ugljikovodika pa haška presuda znači da obje zemlje posjeduju rezerve nafte i plina. Možda se čini da je to mala gromada stijena s malo očite vrijednosti, ali njezina je sudbina glavni element ruskog rata, piše BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare