Isproban i na terenu

Ukrajina napravila nevjerovatnu vojnu opremu: Stvorili smo plašt nevidljivosti

Ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihailo Fedorov predstavio je danas takozvani plašt nevidljivosti, za koji tvrdi da može sakriti vojnike od termovizijskih kamera i dronova.

Plaštevi blokiraju toplinsko zračenje, navodno čineći vojnika nevidljivim za neprijatelja.

Plašt je kreirao Brave1, projekt obrambene tehnologije koji sponzorira ukrajinska vlada. Razvijali su ga još od 2015. godine, kada su ga namjeravali koristiti snajperisti i ukrajinski obavještajci za specijalne operacije u Donbasu na istoku zemlje, rekao je za CNN Maksim Borjak, jedan od tvoraca plašta.

Ozbiljan rad na projektu je ponovno uspostavljen nakon što je Rusija u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu. Ogrtač se sastoji od materijala koje obično koriste vatrogasci. Cilj je onemogućiti da vrući zrak pobjegne i pojavi se na termovizijskim kamerama, dok ugrađeni ventilacijski sistem hladi vrući zrak unutar plašta.

Borjak ga naziva "jednostavnim sistemom" koji teži do 2.5 kilograma. Plaštevi su otporni na kišu i nezapaljivi. Borjak je istaknuo kako ih je već koristila 35. brigada marinaca tokom ukrajinske protuofanzive. Ministar Fedorov je podijelio i video na kojem se nalazi "gotov uzorak koji je uspješno testiran na terenu".