Marička

Ukrajina nastavlja sijati strah na Krimu: Objavili su snimak novog oružja koja diže paniku Rusima

Očita domišljatost ukrajinskih oružanih snaga pokazala se kao jedna od najvećih prednosti u suzbijanju napredovanja ruske invazije na tu zemlju, a Kijev je, između ostaloga, od početka rata sve više koristio bespilotne letjelice koje eksplodiraju pri udaru sa značajnim uspjesima, uključujući i unutar ruskog teritorija.

Na Crnom su moru, pak, izvodili napade u kojima su koristili pomorske dronove, a najnoviji primjer ukrajinskog inovativnog pristupa vođenju rata dolazi u obliku podvodnog drona.

Na društvenim mrežama već kruži video snimka koja prikazuje novi ukrajinski adut koji se kreće tik ispod površine vode. Mnogo toga o dizajnu drona nazvanog Marička još nejasno, no skupina koja stoji iza njegova razvoja navodi da bi se mogao koristiti za izvođenje kamikaza napada na ruske brodove i pomorsku infrastrukturu, piše The War Zone. Sky News, pak, piše da se navodno radi o sistemu koji su sami razvili inženjeri dobrovoljci po cijeni od 433.000 dolara po komadu i koji može izvoditi napadne, opskrbne ili izviđačke misije.

Ukrajincima zanimljive sposobnosti

U svakom slučaju, to su vrste sposobnosti za koje su Ukrajinci itekako zainteresirani nakon što su površinska plovila bez posade već postala ključno ukrajinsko oružje za napade na rusku mornaricu i druge ciljeve u i oko Crnog mora. Za Marički se očekuje da će biti korištena u samoubilačkim operacijama protiv Ruske crnomorske flote i ključnih ruskih infrastrukturnih i drugih objekata.

Skupina AMMO Ukraine, koja sebe predstavlja kao dobrotvornu organizaciju, objavila je novi video Maričke na svojim profilima u ponedjeljak. Ta grupa od augusta promovira podvodno vozilo bez posade (UUV) te traži ulaganja i donacije za podršku njegovom razvoju. To je uslijedilo nakon što je zasebna grupa Brave-1 ranije ove godine otkrila planove stvaranja flote manjih UUV-ova kamikaza, poznatih kao Toloka.

Projekt je još uvijek donekle nov i nejasno je koliko brzo bi mogao napredovati, posebno s obzirom na velike zahtjeve za dodatnim vanjskim finansiranjem. Ipak, Ukrajina je dala prioritet ovim vrstama sposobnosti i u prošlosti ih je stavljala u operativu zapanjujućom brzinom.

Napadačke misije

Nije tačno poznato na koji se pogon Marička, dugačka oko šest i promjera nešto više od jedan metar, kreće. Nema jasnih naznaka da njezin pogonski sistem uključuje zrak, što bi moglo upućivati na isključivo baterijsko napajanje. AMMO Ukraine tvrdi da Marička ima maksimalni domet od 1000 kilometara, što bi značilo da može iz zapadnih ukrajinskih luka u jednom smjeru ploviti do gotovo bilo koje tačke u Crnom moru.

U AMMO Ukraine su predstavili Maričku kao potencijalno kamikaza oružje punjeno eksplozivom koje bi se moglo koristiti za napad na brodove i priobalnu infrastrukturu, uključujući i mostove. Već godinu dana ukrajinske snage sve bolje koriste sve veći arsenal bespilotnih čamaca za izvođenje napada na brodove ruske mornarice na moru i u luci, kao i na druge ciljeve poput mosta u Kerčkom tjesnacu.