Svijet

Ukrajina: Od početka rata izgubljeno 4,8 miliona radnih mjesta

Rat u Ukrajini doveo je do gubitka skoro pet miliona radnih mjesta i, ukoliko se nastavi, mogao bi izazvati poremećaj rada u susjednim zemljama Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj, saopštila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema novom izvještaju ILO-a, koji ima podatke o zemljama čija je ekonomija povezana s Rusijom, procjenjuje se da je u Ukrajini od početka ruske agresije izgubljeno oko 4,8 miliona radnih mjesta.

“Rat je izazvao najbrža kretanja stanovništva od Drugog svjetskog rata”, rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi Heinz Koller, regionalni direktor ILO-a za Evropu i centralnu Aziju.

Kako je kazao, neke provizorne procjene sugerišu da do 50 posto preduzeća u Ukrajini nije u stanju da posluje ili je prinuđeno da značajno smanje svoje proizvodne kapacitete.

U izvještaju ILO-a navodi se da su usred humanitarne krize izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu, tržišta rada poremećena kako u zemlji tako i u susjednim državama.

ILO je također upozorio da će ukrajinske izbjeglice, ako se rat nastavi, biti primorana da duže ostanu u egzilu, čime će se dodatno izvršiti pritisak na tržište rada i sistem socijalne zaštite u susjednim državama i povećati nezaposlenost.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare