Svijet

Ukrajina poziva na formiranje međunarodnog suda. Što brže privesti pravdi Putina!

Ukrajina je objavila da želi uspostaviti posebni međunarodni sud koji bi sudio najvišim članovima ruskog režima za čin agresije, što bi moglo rezultirati izdavanjem naloga za hapšenje Vladimira Putina.

Andrij Smirnov, zamjenik šefa ukrajinske predsjedničke administracije, rekao je u četvrtak da Ukrajina vjeruje da bi posebno suđenje Rusiji za čin agresije, uz međunarodno sudjelovanje, ubrzalo njena nastojanja da ruskog predsjednika i njegov najuži krug pozove na odgovornost.

Čin agresije – koji su članice Ujedinjenih naroda prihvatile kao međunarodni zločin – ne može se razmatrati pred međunarodnim krivičnim sudom zbog nenadležnosti, ali se smatra najtežim međunarodnim zločinom zbog njegovih naknadnih posljedica.

U četvrtak su tri osobe ubijene, a 23 ozlijeđene u dva ruska napada u gradu Harkovu na istoku Ukrajine, prema uredu regionalnog tužitelja u Harkovu.

Smirnov je rekao da je čin agresije, za koji će Ukrajina pokrenuti dodatne postupke, lako dokazati, dok bi vrsta slučajeva koje bi međunarodnmi sud mogao voditi u vezi s Ukrajinom – ratni zločini, genocid i zločini protiv čovječnosti – trajale godinama.

“Činjenica da je Rusija napala Ukrajinu sa svojom vojskom je činjenica koju prihvataju naši međunarodni partneri. Nadamo se da ćemo dobiti optužnicu u roku od tri mjeseca”, rekao je Smirnov.

Dodao je da bi presuda međunarodnog suda donekle pridonijela pravdi za Ukrajinu, čak i bez optuženika u pritvoru.

“Samo imati optužnicu i nalog za hapšenje Putina, za ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua… bio bi veliki korak naprijed u postizanju pravde”, rekao je Anton Korinevič, ambasador za specijalne dužnosti za Ukrajinu, koji je razgovarao s međunarodnim partnerima o tom pitanju.

“Tada bi, kad god putuju u državu koja priznaje tribunal, za njih mogli nastati problemi”, rekao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare