Ekonomija

Ukrajina poziva zemlje EU da ne plaćaju rusku naftu i gas u rubljama: Kao da jednom rukom pomažete nama, a drugom Rusima da nas ubijaju

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u četvrtak zemlje Evropske unije (EU) da ne prihvate zahtjeve ruskog predsjednika Vladimira Putina da plaćaju rusku naftu i gas u rubljama.

“Ako se bilo koja zemlja EU-a povinuje Putinovim ponižavajućim zahtjevima da plati naftu i gas u rubljama, to će biti kao da jednom rukom pomažete Ukrajini, a drugom pomažete Rusima da ubijaju Ukrajince”, objavio je Kuleba na Twitteru.

Pozvao je zemlje da donesu mudru i odgovornu odluku.

Putin je u četvrtak rekao da je naložio Vladi da pređe na rublje u naplati energetskih resursa isporučenih zemljama koje nisu prijateljske, a koje uključuju sve članice EU.

Na sjednici ruske Vlade u Moskvi, ruski predsjednik komentarisao je odluke SAD-a i Evropske unije o sankcionisanju ruskog državnog duga u dolarima i eurima te je kazao da to u ekonomskom smislu znači da su najavili neizvršenje finansijskih obaveza prema Rusiji i da više nema razloga da Rusija nastavi koristiti te valute.

Putinova izjava izazvala je zabrinutost za snabdijevanje naftom, pa su globalne cijene sirove nafte porasle u četvrtak za više od 5 posto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare