Svijet

Ukrajina tražila od Turske da blokira pristup ruskim brodovima Crnom moru. Sada je stigao odgovor

Turska ne može spriječiti ruske ratne brodove da pristupe Crnom moru kroz njene tjesnace, kao što je Ukrajina zatražila, zbog klauzule u međunarodnom sporazumu koja omogućuje plovilima da se vrate u matičnu bazu, rekao je turski ministar vanjskih poslova, prenosi “Guardian”.

Ukrajina je prethodno apelirala na Tursku da blokira prolaz ruskih ratnih brodova kroz tjesnace Dardanele i Bosfor koji vode do Crnog mora, nakon što je Moskva u četvrtak pokrenula potpuni napad na Ukrajinu s kopna, zraka i mora, prenosi Reuters.

Ruske snage iskrcale su se u ukrajinskim lukama na Crnom i Azovskom moru u sklopu invazije.

Prema Konvenciji iz Montreuxa iz 1936. godine, Turska ima kontrolu nad tjesnacima i može ograničiti prolaz ratnim brodovima tokom rata ili ako je ugrožena, ali zahtjev je doveo članicu NATO-a u težak položaj dok pokušava “manevrisati” svojim zapadnim obavezama i bliskim vezama s Rusijom.

Govoreći u Kazahstanu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Turska proučava zahtjev Kijeva, ali je rekao da Rusija prema Konvenciji ima pravo vratiti brodove u njihovu matičnu bazu, u ovom slučaju u Crno more.

Dakle, čak i ako bi Turska nakon pravnog postupka odlučila prihvatiti zahtjev Ukrajine i zatvoriti tjesnace za ruske ratne brodove, rekao je, oni bi bili spriječeni samo da putuju u drugom smjeru, daleko od svoje matične baze u Sredozemno more.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare